NA DANAŠNJI DAN POGINUO JE ANDRIJA ANDABAK KOJI JE UNIŠTIO 32 OKLOPNA VOZILA U DOMOVINSKOM RATU

Subota, 07 Srpanj 2012

Prije točno dvadeset godina poginuo je Hrvatski vitez Andrija Andabak, čovjek koji je uništio 30 neprijateljski tenkova, “Lovac na tenkove”.


Rođen je 06. rujna 1956. u Splitu, od oca Stjepana i majke Ruže. Odrastao je i školu završio u Nuštru.
Prije Domovinskog rata radio je u VUPIK-u.
U lipnju 1991. godine se dragovoljno prijavljuje u HV koja se tada tek osnivala. Već 28. rujna iste godine uništava prvo oklopno vozilo.
Andabak je uskoro postao iskusan u protuoklopnoj borbi i vrlo vješt u upotrebi Maljutke (AT-3 Sagger) te su zbog mnogobrojnih uništenih tenkova on i njegova postrojba postali legendarni.

Nakon uništenog 15. oklopa, od tadašnjeg zapovjednika J. Zvirotića, na poklon dobiva pištolj Češka zbrojovka M75, a uspjeh u boju Andrije Andabaka daleko se čuo, te je Andabak pozvan na večeru u Banske dvore kod predsjednika RH Franje Tuđmana 1992. gdje su ga ugostili i Anton Tus, te Janko Bobetko.
Radio je kao instruktor na vojnom učilištu u Zagrebu.

10. travnja 1992. godine uništava 31. oklop, M-55, a do pogibije i svoj posljednji oklop T-84.
Priznato mu je uništenje ili onesposobljavanje ukupno 32 oklopa, od čega 30 tenkova (14. T-84 16. M-55 1 BVP i 1 transporter).
Poginuo je 7. srpnja 1992. u Bosanskoj posavini i pokopan je u Nuštru.

Posmrtno je odlikovan činom bojnik, a naknadno i pukovnik, te je obitelji poginulog dana 19. prosinca 1995. godine uručen Red kneza Domagoja s ogrlicom, a prethodno Red Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana i Spomenica Domovinskog rata.

U čast Andrije Andabaka, ali i svih poginulih nuštarskih branitelja svake godine održava se memorijalni turnir koji nosi njegovo ime.

Andrija Andabak u Domovinskome ratu poznat je bio kao osoba koja niti jednog trenutka nije razmišljala o sebi nego kako da svojim umijećem pridonese obrani domovine. Bio je veliki znalac i vrsni operator. Andrija Andabak je sam uništio 32 oklopna vozila u samo 8 mjeseca Domovinskog rata.

Njegovim imenom, nazvano je priznanje koje Hrvatska vojska dodjeljuje za 3 ili više uništenih oklopnih vozila.

Dana 7. srpnja 2009. godine na obiteljskoj kući gdje je živio, otkrivena je spomen ploča legendarnom Andriji Andabaku.

Braniteljski portal

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.