Kontraskup u Srbu 27. srpnja: Onemogućimo veličanje četništva u režiji Milorada Pupovca

ČETVRTAK, 05 SRPANJ 2012

U organizaciji Pupovčevog SNV-a i SAAB-a, a pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora i Vlade, u Srbu će se i ove godine obilježiti 27. srpnja, dan kada su četnici i komunisti krenuli u ustanak protiv NDH, počinivši tom prigodom brojne zločine nad nesrpskim pučanstvom na prostorima Like, sjeverne Dalmacije i zapadne Bosne.

Međutim, kako doznajemo, i ove će godine  biti upriličen i kontraskup. Dražen Keleminac, predsjednih stranke Hrvatski pravaši, pozvao je danas na organizirani odlazak 27. srpnja u Srb i onemogućavanje veličanja četništva u režiji Milorada Pupovca u današnjoj Republici Hrvatskoj.

Polazak iz Zagreba zakazan je za 06.45, s Mažuranićevog trga. Okupljanje je u Bruvnu u 10.00 a organizirani dolazak u Srb, u pratnji policije, zakazan je u 11.00.

Povijest mjesta Srb 27.srpnja 1941.

Prije sedamdeset godina, u takozvanom Srbu, Srbi su podigli krvoločni ustanak, na čelu s četnikom Đokom Jovanićem. Uoči samoga ustanka u tome, do tada mirnome mjestu, bila je jedna mala postrojba hrvatskih redara NDH i k njima je dolazio jedan kamion pojačanja.

Na samome prilazu Srbi su dočekali kamion i do posljednjega poubijali sve redare na kamionu, tako da su ranjene izudarali toljagama i isprobadali noževima. Pokupili su sve oružje i onda poubijali one hrvatske radare koji su održavali red u Srbu. To je bilo uoči pokolja hrvatskih hodočasnika Svete Ane Isusove bake po Mariji, koja je tobože zajednička i Srbima.

Pobijeno je preko šest stotina žena, djece, staraca i trojica katoličkih svećenika koji su bili s hodočasnicima, od kojega su jednoga čak pekli na ražnju. Na cijelom prostoru od Srba do Drvara toga dana lijevala se hrvatska nevina krv, po hrvatskoj zemlji NDH. I tako su otpočeli ondašnji strašni zločini. Đoko Jovanić je bio čelnik toga ustanka kao ondašnji gimnazijalac.

Sve do 1943. kao takav surađivao je i pregovarao je s talijanskim fašistima, nudeći im cijelu Dalmaciju i Liku kao ustupak za savezništvo. To piše i u Ličkom zborniku, kojega su oni izdali. Takav Đoko Jovanić postao je Titin general, kao zapovjednik takozvane šeste ličke divizije kao i Zagrebačke vojne oblasti, još i u vrijeme Hrvatskog proljeća kada je cijeli Zagreb bio opkoljen tenkovima JNA, u vrijeme studentskih prosvjeda. Jedva su čekali da dođe do pobune kako bi mogli sravniti Zagreb.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.