Skandalozna odluka Vrhovnog suda: Republika Hrvatska je odgovorna za zločin u Varivodama!

“Republika Hrvatska odgovorna je za ubojstvo devetero starijih osoba srpske nacionalnosti koji su u selu Varivode 28. rujna 1995. godine likvidirani iz vatrenog oružja na kućnim pragovima”, kaže se u presudi Vrhovnog suda u predmetu Varivode.

“Presedansku odluku kojom se priznaju žrtve i nedvosmisleno utvrđuje motiv zločina donio je Vrhovni sud Republike Hrvatske odlučujući o žalbi Jovana Berića na odluke nižih sudova u Kninu i Šibeniku koji su odbacili njegovu tužbu protiv RH za naknadu štete zbog ubojstva roditelja Radivoja i Marije Berić. I k tome odredili da toj istoj državi koja je zakazala u svojoj glavnoj zadaći, zaštiti sigurnosti svakog građanina, mora platiti 54 tisuće kuna sudskih troškova”, pišeNovi list.

“Nad civilima u Varivodama dva mjeseca nakon akcije »Oluja«, izvršen je teroristički čin iz političkih pobuda s ciljem izazivanja straha, užasa i osjećaja osobne nesigurnosti građana”, stav je koji su suci Vrhovnog suda iznijeli u ovoj presudi.

“U ovom slučaju, bila je to poruka preostalom srpskom življu da napuste svoje domove ako ne žele doživjeti istu sudbinu, a onima izbjeglima da se ne vraćaju u Hrvatsku. Počinitelji jednog od najvećih zločina počinjenih od hrvatske strane u ratu i poraću niti nakon 17 godina nisu otkriveni i procesuirani, a čekajući pravdu i pravičnu odštetu obitelji žrtava sada su po prvi puta, i to od najvišeg pravosudnog tijela Republike Hrvatske, dobile pravorijek u svoju korist”, tvrdi Novi listpozivajući se na tekst presude.

“U postupku je utvrđeno da su 28. rujna 1995. godine u selu Varivode smrtno stradali roditelji tužitelja Radivoje i Marija Berić na način da su ubijeni iz vatrenog oružja u dvorištu svoje kuće. U postupku je utvrđeno da je istog dana u istom selu ubijeno devet osoba, sve starije osobe srpske nacionalnosti, da su ubojstva izvršena u dvorištima ili kućama ubijenih, a u vremenskom razdoblju nakon što je dovršena vojno-redarstvena akcija »Oluja«, na području bivšeg UN sektora Jug. Stoga se u uskladu s iznesenim nedvojbeno ukazuje, a ocjenjujući širi kontekst prilika i događanja u kojemu je štetna radnja počinjena, da je ubojstvo roditelja tužitelja u konkretnoj situaciji izazvalo kod građana osjećaj straha, užasa i osobne nesigurnosti pa su zato tim činom ostvarena obilježja terorističkog akta” – navodi se u rješenju Vrhovnog suda koje potpisuje predsjednik sudskog vijeća dr. sc. Ivan Kaladić.

“Za štetu koja nastane uslijed terorističkog akta”, nastavlja se u presudi, “sukladno Zakonu o odgovornosti za štetu nastalu uslijed terorističkih akata odgovara Republika Hrvatska”.

“Iz tog razloga u ovom predmetu postoji odgovornost Republike Hrvatske za štetu koju su pretrpjeli tužitelji. Obitelji žrtava se daje pravo na naknadu štete od Republici Hrvatskoj, neovisno o tome što počinitelj zločina nije utvrđen, kazneno progonjen ili oglašen krivim”, stoji u presedanskom rješenju Vrhovnog suda koji je ukinuo presude Općinskog suda u Kninu i Županijskog suda u Šibeniku te naložio novo suđenje.

Prema mišljenju pravnih stručnjaka ova će skandalozna odluka Vrhovnog suda imati nesakledive političke, pravne i financijske posljedice po Republiku Hrvatsku.

 

R.H.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.