Predstavljanje Nacrta prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji

Ministarstvo branitelja Republike Hrvatske održalo je konferenciju za tisak na kojoj je predstavljen Nacrt prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji.

Ministarstvo branitelja Republike Hrvatske održalo je konferenciju za tisak na kojoj je predstavljen Nacrt prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji. Konferencija je održana u zagrebačkom Kinu Europa s početkom u 10.30 sati. Nacrt prijedloga Zakona predstavio je ministar Predrag Fred Matić.

“Ministarstvo se u izradi ovog Nacrta vodilo načelima poput načela očuvanja rada, egzistencijalne sigurnosti ili javne dostupnosti, čime bi ovaj Zakon po prvi puta uistinu postao Zakon o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, a ne samo Zakon o pravima stradalnika iz Domovinskog rata”, istaknuo je ministar Matić.

Nacrt tako predviđa da se svim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata koji se nalaze u službenim evidencijama MUP-a ili MORH-a omogući stjecanje statusa hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata. Također, za pripadnike naoružanog odreda Narodne zaštite predviđeno je priznanje za sudjelovanje u obrani suvereniteta RH statusom sudionika obrane u Domovinskom ratu. Mobilizirani ili dragovoljno pristupili obrani suvereniteta RH nakon nečasnog otpusta dobili bi ovim Zakonom status hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata.

Ministar je istaknuo da se ovim Nacrtom predviđa i skrb za udovice umrlih HRVI 100% I. skupine. Time bi se udovicama priznalo pravo na mirovinu po odredbama ZOMO-a, bez obzira na uzrok smrti, pod uvjetom da su navršile 40 godina života. Udovicama hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata omogućit će se i sklapanje nove bračne ili izvanbračne zajednice bez gubitka prava na mirovinu.

Također, ovim Nacrtom se predviđa pravo prednosti pri zapošljavanju hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata te novčane sankcije za nepoštivanje ove odredbe u iznosu od 5.000, 00 do 15.000,00 kuna za odgovornu osobu, dok bi se ustanove kažnjavale novčanom kaznom od 10.000,00 do 300.000,00 kuna. Dragovoljcima koji su u obrani RH sudjelovali najmanje tri godine ovim Zakonom omogućit će se ostvarivanje prava na stambeno zbrinjavanje pod istim uvjetima kao i za HRVI s 20% oštećenja. Ministarstvo je najavilo objavu javne i jedinstvene liste prvenstava za stambeno zbrinjavanje u elektroničkom obliku.

Poštujući veliki interes javnosti i predizborno obećanje nove Vlade, krenulo se u stvaranje preduvjeta za objavu Jedinstvenog registra hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata. Prije objave Regiristra, obavljene su konzultacije s AZOP-om, sigurnosnim agencijama, MUP-om i MORH-om. Ministar je istaknuo kako će se pri objavi Registra poštivati odredba Zakona o zaštiti osobnih podataka kao i Zakona o tajnosti podataka.

S današnjim predstavljanjem Nacrta na konferenciji za tisak započinje petnaestodnevna javna rasprava u sklopu koje će se održati i dvije javne tribine, na kojima će sudjelovati ministar.

Linkovi:

         D.B.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.