POLICIJA I DOKTORI NA ČEKI – NOVA PRAVILA OKO ORUŽJA Liječnik: Bolesni ste, moram vam uzeti oružje

Velika novina koju su donijele najnovije promjene Zakona o oružju od 5. lipnja odnosi se na sve vlasnike oružja kategorije B, u koju spada sve oružje s obvezom prethodnog odobrenja od nadležne policijske uprave.

Za držanje ili nošenje oružja nije više dovoljno imati čist dosje iz sfere kaznenih i prekršajnih delikata i položiti odgovarajući psihotest, te proći tečaj rukovanja oružjem za koje imate dozvolu.

Sada je potrebno i da u roku od 180 dana od dana stupanja na snagu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o oružju, nadležnom tijelu kod kojega se oružje vodi u evidenciji morate dostaviti podatak o svojem izabranom liječniku primarne zdravstvene zaštite.

Tako će odgovorni u policiji znati s kim mogu kontaktirati u slučaju bilo kakvih zdravstvenih (i drugih) promjena kod osoba koje zakonito posjeduju oružje, a ti liječnici dužni su izvijestiti policijsku upravu o bitnim promjenama u vašem zdravlju i ponašanju. Više se neće moći dogoditi da se za nešto kaže: ”Nismo znali, nismo vidjeli, nismo mogli!”, rekla nam je osoba upućena u ovu problematiku.

Prijenos streljiva

Također, kod svake promjene izabranog liječnika vlasnik oružja obvezan je o toj činjenici izvijestiti nadležno tijelo. Iz svih 20 policijskih uprava u Hrvatskoj, koje vlasniku oružja izdaju oružni list, ubrzo će pismeno izvijestiti izabranog liječnika primarne zdravstvene zaštite o činjenici izdavanja ove isprave. Izmijenjena je i kategorizacija oružja, i to na način da je u kategoriju C (oružje s obvezom prijavljivanja) ušlo i zračno oružje, i to ono čija je kinetička energija (koju tijelo dobije kretanjem, op.a.) 10,5 J (džula) ili veća, ili je brzina projektila 200 m/s ili veća i kalibra većeg od 4,5 mm, te oružje s tetivom čija je sila natega veća od 450 N (njutona).

Kako je to propisano Zakonom o oružju, vlasnici oružja kategorije C obvezni su u roku od osam dana od nabavljanja oružja prijaviti to nadležnoj policijskoj upravi ili postaji. Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o oružju propisano je da nadležno tijelo može odbiti prijavu oružja kategorije C ako utvrdi da vlasnik ne ispunjava uvjete iz članka 10. stavak 2. točke 2., 3., 4. i 5. Zakona o oružju. Ti su uvjeti da je osoba navršila 21 godinu, da nije pravomoćno i prekršajno osuđena, da ima uvjete za siguran smještaj oružja te da ima tehničko znanje u rukovanju oružjem. Zbog istih razloga oružje kategorije C može se oduzeti vlasniku kojemu je izdana potvrda o prijavi.

Vlasnici zračnog i oružja s tetivom obvezni su oružje prijaviti nadležnoj policijskoj upravi ili postaji u roku od jedne godine od stupanja na snagu Zakona. U izmjenama novog Zakona precizira se da hrvatski državljani i stranci mogu u svrhu lova preko granice prenositi do tri komada odgovarajućeg oružja, 500 komada streljiva za lovačko oružje s glatkim cijevima te 100 komada streljiva za lovačko oružje s užlijebljenim cijevima. Pri prelasku granice hrvatski državljani i stranci obvezni su oružje i streljivo prijaviti graničnoj policiji i carini.

MARKO DIDIĆ

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.