Tomo Medved objavio sve podatke o braniteljima i njihovim mirovinama

Na Okruglom stolu u Ministarstvu hrvatskih branitelja predstavljeni su podaci o braniteljskoj populaciji. Uz predstavnike ministarstva sudjelovali su i predstavnici drugih državnih tijela i institucija te udruga iz Domovinskog rata, a razgovaralo se o mirovinama hrvatskih branitelja ostvarenim po posebnim propisima.

Ministar Tomo Medved objasnio je da se podaci objavljuju zbog krivih interpretacija u javnosti i klime koja se stvara oko tzv. povlaštenih braniteljskih mirovina.

Radi se o najnovijim podacima o broju branitelja, kategorijama, iznosima mirovina i radnom stažu koji imaju, predstavljenima na Okruglom stolu u Ministarstvu branitelja.

Prema tim podacima, u rujnu 2019. godine u evidenciji Ministarstva hrvatskih branitelja bilo je ukupno živih, poginulih, nestalih i umrlih 508.605 branitelja.

Trenutno je 438.262 živih branitelja, dok je u Domovinskom ratu poginulo 8.397 branitelja. Nestalih je 437 branitelja.

Hrvatskih branitelja koji su u radnom odnosu u rujnu 2019. godine bilo je ukupno 190.408, a onih koji su u radnom odnosu i koriste mirovinu u rujnu je bilo 6.954.
Hrvatskih branitelja koji nisu u radnom odnosu i ne koriste mirovinu u rujnu 2019. godine bilo je 74.627.Hrvatskih branitelja koji su u rujnu 2019. godine izvan mirovinskog sustava je 271.989.

Prosječna braniteljska mirovina iznosi 4.200 kuna. Najvišu mirovinu u iznosu od 7.000 kuna primaju obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, dok hrvatski ratni vojni invalidi primaju 5.700 kuna mirovine.

Objavljeni su i podaci o mirovinskom stažu branitelja.

Izvor: Ministarstvo branitelja

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.