Biskup Živković: Zaboravili smo krv kojom je plaćena sloboda, zbog mrvica iz Europe žrtvujemo sinove i bogatstva

Autor: PolitikaPlus

Mučeništvo je vrhunac svjesnog opredjeljenja za vjernost, poručio je danas s oltara pred Crkvom hrvatskih mučenika na Udbini biskup gradišćanskih Hrvata Egidije Živković uz kritiku da je hrvatski narod prebrzo zaboravio krv kojom je sloboda plaćena te je spreman žrtvovati mnogo za, kako je rekao, mrvice preostale na stolovima bogatstva i moći Europe.

“Nakon stoljeća stradanja, pretrpani raznoraznim jarmovima, udarani i šibani sa svih strana, sanjali smo i umirali za slobodu, a danas ovaj narod ponižen i prignut poput prosjaka puže i kuca pred vratima umorne starice Europe, spreman žrtvovati ne samo svoje sinove nego i mnoge vrijednosti i bogatstva za mrvice koje preostaju na stolovima njenog bogatstva i moći. Izgleda da smo prebrzo zaboravili krv kojom je sloboda plaćena”, rekao je gradišćanski biskup u propovijedi u povodu Dana hrvatskih mučenika.

Mnogi danas, upozorio je, Hrvatsku doživljavaju kao zemlju bez nade, svladanu letargijom i beznađem, od razočaranih branitelja do mladih koji svugdje, osim u Hrvatskoj, vide svoju budućnost. “Bojim se budućnosti, bojim se Europe u čijem se ustavu ne smije spomenuti ime Božije, bojim se za Hrvatsku u čijim temeljima ne bi bile kršćanske vrijednosti”, istaknuo je Živković.

Crkvu je pozvao da u takvoj situaciji bude glas istine i ne popušta pred napastima interesa i kompromisa, što su brojni hodočasnici, okupljeni danas na Udbini, popratili pljeskom.

Živković im je prenio i pozdrave iz Gradišća u Austriji, gdje gradišćanski Hrvati već 500 godina čuvaju svoju katoličku vjeru i svoj hrvatski jezik i tradiciju i, nazvavši Udbinu propovjedaonicom za poruke cijelom hrvatskom narodu, istaknuo “da autentično mučeništvo nije ni slučaj niti sklop okolnosti iz kojih nije bilo drugog izlaza, već kruna i vrhunac posve svjesnog opredjeljenja za vjernost”.

Crkva hrvatskih mučenika je simbolikom bogato sveto hrvatsko oltarište, kazao je biskup Živković dodajući kako s ljubavlju i poštovanjem grli obale Like, Gacke i Krbave, krajeve koje su njegovi pradjedovi napustili početkom šesnaestog stoljeća, nakon pokolja na Krbavskom polju.

Upitavši se što bi nam danas s ovog svetog mjesta poručili naši hrvatski mučenici, biskup Živković nudi i odgovor – da budemo Crkva glasna, iskrena i nepokolebljiva, nepotkupljiva i narod ponosan na svoju povijest i svoje kršćanske vrijednosti, za koje su toliki umirali i žrtve podnosili.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.