Učenici: Braneći sebe Vukovar je branio Osijek

LOGORAŠI EDUCIRAJU OSNOVCE

Osječko-baranjska podružnica Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL) uz vodstvo Damira Buljevića drugu godinu provodi projekt upoznavanja osječkih osnovaca i mladih s domovinskom poviješću u Vukovaru.

Ovogodišnji dani povijesti za osnovce od 4. do 8. razreda OŠ Grigor Vitez Osijek, održani su na vukovarskim memorijalnim lokacijama uz pokroviteljstvo Savjeta mladih Grada Osijeka pod vodstvom Filipa Glavaša, a program “Sjećanje na vukovarsku Golgotu” osmislio je i vodio dopredsjednik osječko-baranjskog HDLSKL-a Hrvoje Mađarević. Nakon prvog edukacijskog izleta učenici 4.a i 4.b razreda s učiteljicama Vesnom Galić i Ljiljanom Selak, izradili su panoe “Vukovaru – ime sveto”, dok simbolična maketa vukovarskog vodotornja Sare Vida ponosno stoji u učionici 4.a razreda. “Naša škola će se tradicionalno u predvečerje 17. studenoga pridružiti osječkim školama u paljenju lampiona uz cestu u Vukovarskoj ulici“, kaže ravnateljica Ljiljana Mance, koja je sudjelovala na „nezaboravnim satima ratne povijesti u Vukovaru“ skupa s profesoricama Irenom Doležal i Lidijom Debeljak, Filipom Glavašem, te 40-ak učenika školskih skupina povjesničara, građanskog odgoja i Foruma za slobodu odgoja. Dok je vozač autobusa Mirko Majer brinuo o sigurnom prijevozu, Hrvoje Mađarević pripovijedao je o povijesti herojskog rodnog grada, a priču je prekidala pjesma i glas Siniše Glavaševića, ratnoga reportera Hrvatskog radija Vukovar, mučki ubijenog na Ovčari poslije sloma herojske obrane Vukovara, 18. studenoga 1991. godine. Mali su Osječani doznali što je groblje tenkova na Trpinjskoj cesti i tko je legendarni zapovjednik Blago Zadro, zašto je vodotoranj simbol otpora velikosprskoj agresiji, kako je tri mjeseca branjen Vukovar, što se događalo u vojarni gdje je danas vojni muzej i na farmi Ovčara koja čuva uspomenu na stravično stradanje… Duhovnu snagu hrvatske obrane predočili su u crkvi sv. Filipa i Jakova i Pastoralnom centru sv. Bono fra Ivica Jagodić i gvardijan franjevačkog samostana fra Gordan Propadalo. Danas, 21 godinu poslije okupacije Vukovara, najmiliji još uvijek traže 325 Vukovaraca! Sjećanje na vukovarsku Golgotu završeno je kvizom znanja o ratnom Vukovaru uz tople kiflice Hrvojeve majke Anke Mađarević. “Grigorovci” su naučili kako je Vukovar zaustavljao agresora i tako braneći sebe branio je i Osijek. Putovanje je završeno Glavaševićevom “Pričom o gradu”. (R.I.)

Priče ranjenika i logoraša

Mario Lozančić bio je domaćin u Spomen-domu na Trpinjskoj cesti, stožerna narednica Tamara Rubčić u vojarni gdje su učenicima bili najzanimljiviji eksponati vojne tehnike i naoružanja, a iznimno potresni susret sa stradanjima bio je u Spomen-prostoru na srpske logore. Tu je svjedočio Hrvoje Mađarević, pripadnik 4. bojne 3. gardijske brigade, ranjenik nasilno odveden iz vukovarske Obućare 20. studenoga 1991. u staju logor u Stajićevo, potom 22. prosinca u Srijemsku Mitrovicu, te je razmijenjen 14. kolovoza 1992. godine u Nemetinu, kada je oslobođeno 714 osoba, većinom hrvatskih branitelja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.