‘Budimo zajedno uz generale kao što smo bili i kada smo branili Domovinu’

‘Zajedno i dostojanstveno za istinu’, naziv je inicijative koju su u utorak prezentirali predstavnici ratnih veterana Domovinskog rata na konferenciji za medije u Zagrebu u svezi pravomoćne presude generalima Gotovini i Markaču, koja će u petak iza 9 sati biti izrečena na sudu u Haagu.

Braniteljske udruge odlučile su dan prije presude organizirati Svetu misu u zagrebačkoj katedrali, nakon čega bi trebalo uslijediti bdijenje i molitva za pravednu presudu koja će odlučiti o sudbini svih nas. Jer nemojmo zaboraviti, ako Gotovina i Markač budu osuđeni za ‘Oluju’ bit će to osuda i svih nas jer shodno tome jednostavno živimo i radimo u državi koja je stvorena na zločinu. Naravno, samim time smo i mi zločinci.

Na dan presude branitelji su pozvali sve svoje suborce, ali i cijelu hrvatsku javnost, da se od 8 sati okupe na trgovima svih hrvatskih gradova dati podršku svojim generalima. Poseban poziv uputili su svojim zapovjednicima koji su ih vodili kroz Domovinski rat.

Kako su naglasili brojni govornici iz raznih udruga veterana, ali i predstavnika javnog života, ne radi se o prosvjedima koji bi rušili ustavnopravni poredak nego je riječ jednostavno o tome da se uz molitvu dostojanstveno, i kroz zajedništvo, pokaže da smo svi kao jedan za istinu koja uvijek pobjeđuje.

Poručeno je da politici i političarenju ovdje nema mjesta te se mole oni koji se odazovu pozivu da nose samo obilježja Republike Hrvatske i svojih postrojbi. Sve ostalo, tipa zvijezde petokrake i slova U nisu dobrodošli.

Na početku konferencije prisutnima se obratio Josip Klem, predsjednik Udruge specijalne policije, koji je pozvao javnost da stane uz branitelje te pokaže da smo svi jedinstveni.

– Zajedništvo hrvatskih branitelja nije upitno, kao što neki nastoje prikazati. Mi nismo išli u rat jer smo bili hrabri nego zbog Domovine, svoje djece i najbližih te budućnosti svih nas. Generali su nedužni ljudi i zato svi zajedno trebamo ustati protiv nepravde. Što se tiče hrvatskih političkih elita ne trebaju se one bojati branitelja, nikoga mi ne rušimo. Neka samo stanu pred ogledalo i sami sebi kažu što su dali za Domovinu, rekao je Klem.

Na žalost, kazao je, i 2012., kao i 1971. I 1990. godine, ponovo moramo ‘napuniti trg da bi obranili Lijepu našu’.

Ilija Vučemilović, predsjednik Zbora veterana hrvatskih gardijskih postrojbi, naglasio je da ovo nije prosvjed već potpora za istinu i pravdu te pozvao sve suborce da skup obilježe dostojanstveno kao što su to činili i u Domovinskom ratu.

Poziv zapovjednicima

General Tomo Medved, pripadnik legendarnih ‘Tigrova’, posebno je pozvao zapovjednike svih razina iz Domovinskog rata da budu sa svojom vojskom.

– Ponovo predvodite svoje vojnike, pozvao ih je Medved.

Na konferenciji je bio i bliski prijatelj Ante Gotovine Željko Dilber koji je okupljenima prenio pozdrav od generala te im prenio njihovu poruku da žele da se ‘ponašamo dostojanstveno’.

– Nadam se i vjerujem da će presuda biti pravedna, oslobađajuća, rekao je Dilber.

Između ostalih, prisutnima su se obratili i bivši boksač Damir Škaro koji je pružio potporu inicijativi u ime hrvatskih sportaša, glumac Vedran Mlikota koji je isto učinio u ime svojih kolega te saborski zastupnik Zvonko Milas koji je kolegama iz saborskih klupa poručio: – Pridružite nam se, pokažite da smo zajedno kada je najteže.

Nakon završene konferencije Josip Đakić, predsjednik HVIDRA-e, nam je rekao da se vidi da jedinstvo branitelja nije upitno te je sve građane pozvao da se pridruže molitvi i bdijenju u ovom tužnom trenutku pred donošenju konačne presude za naše generale. Na pitanje što očekuje od presude Đakić nam je rekao da ‘vjeruje da će prevladati razum i istina u glavama haških sudaca te da će generali biti oslobođeni’.

Zajedništvo temelj uspjeha

Razgovarali smo i s umirovljenim generalom Damirom Krstičevićem koji je izrazio zadovoljstvo da su braniteljske udruge pokazale zajedništvo što je ‘bio i temelj našeg uspjeha u Domovinskom ratu’.

– Kao što su i naša dva generala tijekom cijelog ovog mučnog procesa u Haagu pokazala dostojanstvo očekujem da će isto pokazati i naš narod te da će se u petak okupiti na trgovima i u crkvama hrvatskih gradova i dati podršku Gotovini i Markaču, ali i samoj Lijepoj našoj, rekao nam je nam je Krstičević.

Zaključak je jasan, branitelji su ujedinjeni kao i kada su herojski branili našu domovinu te pozivaju sve nas da im se pridružimo u mirnoj i dostojanstvenoj potpori generalima. Ponovit ćemo, ovo nije politički niti rušilački skup već skup koji treba pokazati hrvatsko zajedništvo i dostojanstvo.

Autor: Dražen Krajcar

Photo: Dražen Krajcar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.