Roditelji poginulih branitelja sa skupa u Sinju: Ne dirajte u naša stečena prava

Ako će se mijenjati Zakon o pravima obitelji poginulih hrvatskih branitelja Koordinacija udruga roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata Splitsko-dalmatinske županije zahtjevaju od Ministarstva branitelja, Vlade RH i Hrvatskog sabora da se ne dira u stečana prava jer su njihova djeca za slobodnu i međunarodno priznatu Republiku Hrvatsku dali najviše što su mogli – svoje živote.

Županijska koordinacija okuplja 7 udruga obitelji oko 560 poginulih branitelja. Koordinacija je u petak održala redovnu godišnju skupštinu u sinjskom naselju Glavice.

Skupština je prihvatila prijedlog predsjednika koordinacije Milana Rimca da se postojeći Zakon o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji izmjeni u dva važna segmenta.

Od ukupnog broja poginulih samo 16 ih je bez vojnog čina. Koordinacija predlaže da se svi poginuli branitelji bez čina posthumno promaknu u čin časničkog namjesnika, a ostali u čin više od čina kojega su imali u trenutku pogibije.

Drugim prijedlogom roditelji poginulih branitelja Splitsko-dalmatinske županije zalažu se za novčana primanja i s osnova radnog staža. Oni, naime, drže pravednim da su naknade roditeljima za poginulo dijete s istim činom jednake.

Nepravednim pak drže da su i ukupna primanja jednaka, kako roditelja bez dana radnog staža tako i onih roditelja koji su radili 20-30 godina ili čak puni radni vijek. Takvim bi roditeljima ukupna primanja ipak trebala biti nešto veća.
T. Paštar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.