Molitva uz 30. godišnjicu velike razmjene ratnih zatočenika u Nemetinu

NEMETIN (IKA) 14.08.2022.

Preživjeli zatočenici srpskih i crnogorskih koncentracijskih  logora i ove su se godine okupili 14. kolovoza u zajedničkoj molitvi uz Spomen-obilježje u Nemetinu (osječkom predgrađu) gdje je prije 30 godina održana posljednja velika razmjena ratnih zarobljenika i oslobođeno 714 hrvatskih branitelja, žena i civila koji su došli u Osijek, prešavši liniju razdvajanja između položaja hrvatskih branitelja i srpskog agresora 1992. godine.

Molitveno zajedništvo uz zahvalu Bogu za život i odavanje počasti preminulim i umrlim logorašima predvodio je fra Ivan Crnković, župni vikar Župe sv. Josipa Radnika u Borovu naselju, a komemoracijski program sjećanja održan je u organizaciji Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL).

Svečanost u Nemetinu otvorena je hrvatskom himnom u izvedbi Tamburaškog sastava „Biseri“ iz Varaždina čiji su članovi hrvatski branitelji većinom branitelji (policajci) Vukovara i zatočenici srpskih logora, a uz vodstvo prof. Nevenke Pandža izveli su kraći glazbeni program. Komemoracijski program vodio je Zdravko Komšić, predsjednik HDLSK-a, te pozdravio izaslanstva državnog i vojnog vrha, među kojima državnog tajnika Darka Nekića i brigadira Dražena Batrneka te druge, dok se okupljenima „čestitajući rođendan bivšim zarobljenicima“ obratio Franjo Orešković, zamjenik vukovarsko-srijemskog župana, i saborski zastupnik Goran Ivanović, u ime osječko-baranjskog župana.

Naposljetku fra Ivan Crnković pozvao je na molitvu „zahvale Gospodinu za dar života branitelja i za sve one koji su preživjeli mnoga mučenja i poniženja, te u molitvu uključimo sve one koji su u logorima ubijeni i umrli od posljedica zlostavljanja i mučenja“. Dionici nemetinske svečanosti bili su i članovi osječko-baranjske podružnice HDLSKL-a s predsjednikom Damirom Buljevićem te brojni dragovoljci i hrvatski ratni vojni invalidi iz Osijeka.

Svake godine, uoči blagdana Velike Gospe 14. kolovoza bivši zatočenici se okupljaju u molitvi, mnogi hodočaste u Svetište Gospi Aljmaškoj. Ove godine svečanost u Nemetinu je dio dvodnevnog programa „Dan logoraša“ obilježavanja 30. godišnjice posljednje velike razmjene logoraša u Nemetinu. Naime, 13. kolovoza navečer je, uz državnu cestu Vukovar – Sotin (kod skretanja za Ovčaru), otkriven spomenik “Siluete”, rad Dubravka Duića. Spomenik su otkrili Tomislav Baumgartner, otac jedne od najmlađih žrtava Ovčare i Valentina Rehak, kći Daniela Rehaka, nedavno preminulog predsjednika HDLSKL-a. U nedjelju je program nastavljen u Hrvatskom domu u Vukovaru gdje je održana svečana akademija te potom druženje sudionika na stadionu HNK Radnički Vukovar.

Nevenka Špoljarić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.