Krešimir Mihajlović: Ostao sam bez posla jer sam lani u školi postavio slike Gotovine i Markača!

Nedavna oslobađajuća presuda generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču u Haagu aktualizirala je slučaj Krešimira Mihajlovića, bivšeg ravnatelja zagrebačke Osnovne škole Petra Zrinskog koji se sudi tvrdeći da je ostao bez posla jer je lani na školski pano stavio slike dvojice tada nepravomoćno osuđenih generala.

Mihajlović je, kako podsjeća njegov odvjetnik BerislavŽivković, zbog slika Gotovine i Markača, najprije po političkom uvjerenju diskriminiran pri postupku imenovanja ravnatelja, raspisanom u prosincu prošle godine. Pošto nije izabran, dobio je i otkaz iako je prije dvaju mandata na dužnosti ravnatelja u toj školi godinama bio u stalnom radnom odnosu kao profesor zemljopisa.

Općinskome radnom sudu u Zagrebu zbog toga je podnio tužbe kojima traži utvrđenje i zabranu diskriminacije te poništenje odluke o izboru ravnatelja i povratak na posao.

U njegovu obranu stale su i mnoge udruge branitelja, invalida, veterana, udovica i žena iz Domovinskog rata te Hrvatsko žrtvoslovno društvo. I one su angažirale odvjetnika pa kao tzv. “umješači” na strani tužitelja prate sudski spor.

Predstavnici udruga u sudnici su i danas uz Mihajlovića i zastupnike tužene škole slušali ispitivanje dviju svjedokinja, članica školskog odbora koji je izabrao novu ravnateljicu iako je ona, po tvrdnjama Mihajlovićeve obrane, na toj dužnosti nezakonito.

U tužbi navode da je ravnateljica Mirjana Jermol prije izbora bila predsjednica školskog odbora koji je Mihajlovića diskriminirao zbog isticanja slika dvojice generala te je izabrana, uz bitne povrede procedure, iako nije ispunjavala zakonske uvjete.

“Nespojivo je da netko raspisuje natječaj, glasuje i prebrojava glasove za mjesto na koje je izabran, to više što je riječ o ustanovi koja obrazuje i odgaja”, navodi se u tužbi.

Prije donošenja odluke ispitat će se nova ravnateljicu, ali i Mihajlović, koji bi se sudu trebao obratiti na idućem ročištu u veljači.

Po riječima njegova odvjetnika, spomenut će i medijsku hajku koja je protiv njega pokrenuta zbog isticanja slika hrvatskih generala, na što se kritički prvi osvrnuo jedan srbijanski medij.

PolitikaPlus

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.