Dani logoraša u Požegi

Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora ovog vikenda u Požegi obilježava Dane logoraša. Preko 150 članova Društva jučer je posjetilo izletište Jankovac u parku prirode Papuk, a tijekom današnjeg dana održana je Skupština u dvorani sv. Terezije Avilske, misa u katedrali, a nakon toga u programu je obilazak vinskog podruma u Kutjevu i svečana večera u restoranu „Sara – Babin Vir“.

Društvo okuplja nekoliko stotina članova, koji su prošli srpske koncentracijske logore, a sa ciljem prikupljanja podataka o logorima i njihovim zatočenicima i sudbinama, pravnog reguliranja socijalne i pravne zaštite svojih članova i td. Kroz srpske koncentracijske logore prošlo je 30.000 osoba, ali prizna se samo 8.000 logoraša – rekao je Danijel Rehak, predsjednik HDLSKL, te dodaje kako je u logorima ubijeno oko 3000 ljudi, a 1100 je nestalih osoba, najviše s prostora Vukovarsko-srijemske županije. Osim Ovčare, jedna od najvećih masovnih grobnica je rijeka Dunav. – Nadamo se da se to neće nikada zaboraviti, jer najveći stradalnici stvaranja hrvatske države poslije poginulih i ubijenih hrvatskih branitelja su zatočeni u srpskim koncentracijskim logorima. Zbog svih tima trauma moramo se boriti za status svakog logoraša. – rekao je podnoseći izvješće o djelovanju Društva. Posebno je zahvalio Gradu Požegi i gradonačelniku Zdravku Ronku na gostoljubivosti tijekom boravka u Požegi.

U ime predsjednika Hrvatskog sabora i kao domaćin gradonačelnik Zdravko Ronko je nazočnima rekao: – Osobita mi je čast da danas ovdje s vama mogu podijeliti tužna sjećanja na strašne trenutke koje su proživjeli hrvatski logoraši srpskih koncentracijskih logora, s nadom da se takvo zlo više nikad ne ponovi. Prigoda je ovo da se još jedanput izrazi zahvalnost svim hrvatskim logorašima srpskih koncentracijskih logora za njihovu hrabrost, odlučnost i požrtvovnost koju su pokazali u najtežim danima koje su proživljavali na tom trnovitom putu. Posebnu zahvalnost i duboko i trajno poštovanje izražavam ubijenim logorašima. Njihova žrtva i patnja kao i žrtva i patnja preživjelih logoraša nikada ne smije i neće biti zaboravljena, jer je iz te žrtve iznikla slobodna, neovisna i demokratska Hrvatska. Hrvatska je iz nametnutog joj rata izišla kao pobjednik. Demokraciju i vladavinu prava za koje smo se borili u Domovinskom ratu, usvojili smo kao svoj način života. Želim naglasiti da su demokracija, mir, tolerancija, zaštita ljudskih i manjinskih prava kao i suživot i vladavina prava temelj budućnosti ujedinjene Europe, a na tim temeljima gradi se i trajna budućnost Hrvatske.

Ovih dana vrijeme je slave i ponosa, kada je s Hrvatske skinut krimen, kada su se u domovinu i na slobodu vratili naši generali, želim vam ugodan boravak u našem gradu i da poneste lijepe utiske iz Požege. –

Skup su pozdravili izaslanik Predsjednika RH Nikica Burić, izaslanik izaslanik ministra branitelja Mladen Lončar, izaslanik ministra obrane pukovnik Ivica Pejaković, vukovarsko-srijemski župan Božo Galić i dr.

Skupština društva ponovno je izabrala Danijela Rehaka za svog predsjednika, te nove članove Upravnog odbora i drugih tijela.

Nakon održane Skupštine požeški biskup dr. Antun Škvorčević predvodio je svetu misu u katedrali.

D.B.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.