Rekao mi je da biram s kim ću imati odnos da se spasim silovanja

Dušan Ivković policajac je pod suspenzijom, da je došao na sud, bio bi već pritvoren

Piše: Suzana Lepan/VLM

Pripadnik JNA Dušan Ivković naoružan je ušao s dvojicom suboraca u kućui, tereti se, pokazao na 23-godišnju ženu. Vukovarsko je Sajmište već bilo palo, ali se grad još uvijek odupirao.

Rekao joj je neka bira s kojim će od njih trojice imati spolni odnos. Bit će tako, objasnio joj je, oslobođena silovanja više drugih muškaraca. Nesretna je žena pokazala prstom na njega. Njezino je trogodišnje dijete tada bilo u podrumu s ranjenim joj roditeljima. Plašila se za svoj i djetetov život. Kada je točno počeo taj horor, ona se ne sjeća. Sajmište je okupirano 14. listopada 1991. Tortura je trajala sve do pada grada, 18. studenoga. Dušan Ivković odvodio ju je u drugu kuću i, prema optužnici, silovao svaku noć.

Izlika: Dođi mi oprati odjeću

Zbog ratnog zločina nad civilima, nepravomoćno je stoga osuđen na pet i pol godina zatvora. Presudu je donio Županijski sud u Osijeku. Za silovanje iste žene osuđen je i odbjegli Rade Ivković (59), a on će, po tome, iza rešetaka provesti osam godina. Obojici je određen i pritvor. Dušan Ivković (51), inače policajac PU vukovarsko-srijemske pod suspenzijom, nije se pojavio na izricanju presude pa su njegovi kolege dobili nalog za uhićenje.

Mladu je ženu Rade Ivković te jeseni odveo u svoju kuću pod izlikom da mu treba oprati odjeću. Bio je odjeven u sivomaslinastu odoru JNA, ali pripadao je jedinicama Teritorijalne obrane. Zatražio je da se skine. Ne učini li to, zaprijetio joj je da će dovesti još deset vojnika koji će je strijeljati. Strah je bio jači, skinula je odjeću. I ovaj se zločin zbio nakon pada Sajmišta, točan datum nije poznat. Bio je ovo ponovljeni postupak za ratni zločin, odnosno silovanja 23-godišnje Vukovarke.

Dušan Ivković ranije je oslobođen, a Rade Ivković osuđen na tri i pol godine zatvora presudom koju je 2007. donio Županijski sud u Vukovaru. Vrhovni je sud slučaj vratio na početak, a spisi su stigli u Osijek u ožujku.

Pobjegao preko granice

Ivkovići, koji nisu u rodu, uhićeni su još 9. lipnja 2002. Odmah nakon izlaska iz pritvora 21 dan kasnije, Rade Ivković pobjegao je iz Vukovara, pretpostavlja se u Srbiju. Za njim je raspisana tjeralica.

Dušan Ivković iz Borova naselja pojavio se na raspravi na sudu u Osijeku u ponedjeljak. Ostao je tamo sve do završetka, u 11.45 sati. No, sat vremena kasnije, na izricanju presude nije se pojavio. Da je došao, bio bi odmah pritvoren jer mu je kazna dulja od pet godina.

– Ovaj proces traje cijelo desetljeće, to je predugo – kazala nam je Marija Slišković, čelnica udruge Žene u Domovinskom ratu.

Iskaz dalo 15 žena, nema još optužnica

Nije ovo prva presuda za silovanje kao ratni zločin u Hrvatskoj, no one su, upozoravaju u udruzi Žene u Domovinskom ratu, i dalje rijetkost.

– Državno odvjetništvo tvrdi kako se trenutačno vodi 19 postupaka zbog silovanja žena u Domovinskom ratu, no među njima su samo dvije s kojima sam ja u kontaktu – komentirala je Marija Slišković, čelnica spomenute udruge i urednica knjige “Sunčica”, s ispovijestima silovanih Vukovarki. Petnaest žrtava iz Vukovara iskaz je, podsjeća ona, dalo u Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku u siječnju.

– Nijedna optužnica još nije podignuta – ističe i dodaje kako je žrtava puno više.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.