Razočarane udovice branitelja pisale ministru Matiću zbog HPB-a

28-6-2013-21-09-40

Poštovani gospodine Matiću,

vrlo smo razočarane Vašom izjavom kako novac od prodaje HPB-a i Croatia osiguranja nećete uplatiti u Fond hrvatskih branitelja nego će se koristiti za školovanje djece poginulih branitelja, stoga Vas molimo da u budućim dnevno političkim izjavama više ne spominjete niti našu djecu niti naše poginule supruge.

Smatramo kako naši muževi nisu svoj život dali da bi se njima i njihovom djecom koristilo svaki puta kad nekome ustreba medijska promidžba i opravdanje za razne malverzacije, a to se nažalost neprekidno ponavlja.

Prije svega smatramo kako je nedopustivo prodati posljednju preostalu hrvatsku banku kao i osiguravajuće društvo, a pri tome svojevoljno kršiti Zakon i za to opravdanje tražiti u navodnoj potrebi za školovanjem naše djece.

Time gospodine ministre u prvom redu našu djecu postavljate kao kamen razdora unutar braniteljske i stradalničke populacije, za što nema niti jednog realnog razloga.

Naša djeca i do sada su se školovala zahvaljujući našoj osobnoj brizi i zalaganju, što nam je kao i svim roditeljima primarna dužnost, a dodatno su potpomognuta primanjima koja nam je omogućavao postojeći Zakon o pravima hrvatskih branitelja u vidu obiteljske mirovine. Dodatna financijska pomoć za školovanje dolazila je putem stipendija koje su se financirale upravo iz Fonda kojemu Vi ne želite uplatiti novac od prodaje, iako ste to po Zakonu dužni.

Gospodine Matiću , molimo Vas, nemojte zavaravati hrvatsku javnost i vrijeđati nam inteligenciju, jer svi jako dobro znamo računati, pa tako znamo i koliko je godina prošlo od završetka Domovinskog rata i kolikog uzrasta može biti najmlađe dijete poginulog branitelja i to pod uvjetom da je u vrijeme pogibije svog oca još bilo u majčinom trbuhu. Takve djece ima vrlo malo i jamačno nije potrebno 142 milijuna kuna za njihovo školovanje, zapravo nije potrebno ništa više od ovoga što im je Zakon do sada jamčio.

No ono što je doista potrebno gospodine Matić, a to ne činite niti vi niti bilo koja institucija ove države, potrebno je već odraslu i školovanu djecu poginulih branitelja zaposliti i dati im kruh u ruke. Tek završetkom školovanja nastaju pravi problemi i nama i našoj djeci jer ostajemo bez ikakvih prava i najčešće bez ikakvih primanja.

Na taj problem u nekoliko navrata pokušale smo upozoriti i Vas i druge mjerodavne, u nekoliko navrata tražile smo odgovor na pitanje koliko je djece poginulih branitelja zaposleno u državnim institucijama i nikad nismo dobile odgovor na naša pitanja.

Pitamo Vas još jednom i molimo Vas javni odgovor nama i hrvatskoj javnosti; Koliko je djece poginulih branitelja zaposleno u Ministarstvu hrvatskih branitelja i drugim ministarstvima, kao i ostalim državnim institucijama i tvrtkama, sukladno njihovim zvanjima i stručnoj spremi? Znate li koliko je trenutno visoko obrazovane djece poginulih hrvatskih branitelja nezaposleno?

Obzirom da ste u posljednje vrijeme toliko zabrinuti za udovice i djecu poginulih branitelja da nas od Vaše brige samo prati medijska hajka, molimo Vas da se na takav način više ne brinete o nama.

Prvo ste skupljali jeftine političke bodove hvaleći se u javnosti kako ste nam omogućili udaju iako smo se mi i do tada mogle udavati ako smo to htjele, dok smo novim Zakonom samo izjednačene sa svim ostalim hrvatskim građanima jer ste shvatili da se ta diskriminacija ne može nastaviti i da će u tom slučaju biti osuđena ulaskom

Hrvatske u EU. Sada braniteljima uskraćujete novac u Fondu pod izlikom školovanja naše djece iako su naša djeca u 90% posto slučajeva ili završila ili su pred završetkom školovanja. Nemate pravo niti Vi niti bilo tko drugi prodavati nešto što je ionako njihovo da bi im dali nešto što ionako imaju. Ostavite im bar nešto od onoga za što su im očevi poginuli.

S poštovanjem, Za UUHBDR Grada Zagreba i Zagrebačke županije

Rozalija Bartolić, predsjednica

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.