Program “Sjećanje” u Hrvatskom narodnom Kazalištu Osijek

Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora Osječko-baranjske županije u svom drugom ovogodišnjem djelu programa “Sjećanje” u subotu 16.studenog 2013 godine predstavilo je knjigu Davora Batraca-Keksa “Na bojištu sjećanja”, u prepunom foaje Hrvatskog narodnog kazališta Osijek a u sklopu “Noći Europskog kazališta.

DSC_3025

Cijeli program vodili su Antonija Vranješ i Filip Kuštro.U samom programu nastupili su:Dino Jelusić,Nera Mamić i Miroslav Kablarević koji je čitao ulomke iz knjige “Na bojištu sjećanja”

O knjizi su uz Davora Batraca govorili i dr. Božidar Popović, psihijatar u Općoj županijskoj bolnici u Našicama te Slavko Peršić, urednik knjige.

“Keks je na najbolji način dokazao kao i mnogi naši branitelji da imaju vjeru i da gaje ljubav prema domovini i da to žrtvom mogu posvjedočiti.

Davor Batrac obrani Vukovara pridružio se nedugo nakon što je pobjegao iz JNA u Korčuli u kolovozu 1991. godine. Četnici su ga zarobili na njegov rođendan 18. studenog. Odveli su ga u logor u Stajićevo pa u Niš. Tamo su mu sudili za bijeg iz JNA. Osudili su ga za deset minuta i dobio je šest godina. Kaznu je trebao služiti u Valjevu, no nakon dva mjeseca odveli su ga u Beograd i ubrzo razmijenili. U ožujku 1993. ponovno se aktivirao, priključivši se 3. gardijskoj brigadi. Međutim, uoči Bljeska odlazi na bolovanje, pa na rehabilitaciju i na kraju slijedi umirovljenje. Dragocjene trenutke mira danas provodi sa suprugom Senkom, kćerkama Patricijom i Emilijom te sinom Petrom kojem je najveći heroj.

DSC_2975 DSC_2980 DSC_3028 DSC_3038

DSC_2984

1459878_547784888630352_356207009_n

Vrlo emotivno o svojim doživljajima , govorio je i sam Davor Batrac Keks.

“Teško mi je  ali sam i sretan,zbog svoje obitelji .Neki moji prijatelji su ostavili su svoje živote u Vukovaru a ja sam imao sreće jer sam ipak kući došao.Ja sam mali čovjek i teško mi je kad mi kažu da sam privilegiran i povlašten.Teško mi je kad vidim da su zavadili radnike i branitelje.Mi smo samo branili Domovinu i ne možemo odgovarati ako su je drugi pokrali.

Na kraju promocije predsjednik Hdlskl Obž Damir Buljević ispred udruge ali i u ime Osječkih branitelja Davoru je poklonio ratni brend grada Osijeka “Tenka i fiću”

D.B.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.