HTV kreće u realizaciju igranog serijala o Domovinskom ratu

HRT je raspisao natječaj za nezavisnog producenta koji bi na zadani scenarij Ivana Pavličića i s redateljem Kristijanom Milićem trebao snimiti prvu od šest epizoda igranog serijala “Domovinski rat”, pod nazivom “Kusonje”.

Trebala bi to biti, kažu na HRT-u, domaća varijanta uspješnog američkog serijala “Band of Brothers”. Riječ je o ratnom dramskom serijalu za koji je scenarij otkupljen još 2009. godine, a uz Pavličića, scenarist dijela epizoda je i Robert Roklicer. Svih šest epizoda produkcijski je postavljeno, napisano i koncipirano kao igrani film, a kada će svih šest epizoda u konačnici biti realizirano, nije poznato, piše tportal.

Ono što je izvjesno jest da bi klapa za prvu trebala pasti iduće godine. Za početak rada na serijalu odabrana je epizoda “Kusonje”, koja je zasnovana na stvarnim događajima iz rujna 1991. godine kada je mala skupina hrvatskih vojnika na pakračkom bojištu upala u zasjedu u istoimenom selu.

– Nakon konzultacija s autorskim timom, odlučili smo da Kusonje budu prva epizoda i išli smo po principu kojim se radi serija Odmori se, zaslužio si’. Tražimo producenta koji će na zadani scenarij i sa zadanim redateljem snimiti film.

Scenariji su dugo stajali u ladici i odlučili smo to pokrenuti s mrtve točke. Kada će se krenuti u realizaciju preostalih pet scenarija, teško je za sada reći, ali to će prije svega ovisiti o novcu – kazao je Dean Šoša, v. d. glavnog urednika HTV-a.

Način realizacije preostalih pet scenarija, radnih naziva Orkan, Nuštar, Vukovar, Maslenica i Oluja, trenutačno je u fazi dogovora te će, kada se definira najbolji model, biti uvršten u godišnji plan Dramskoga programa.

Sa svakog ratišta odabran je jedan ili nekoliko ključnih događaja, inspiriranih stvarnošću, oko kojega se gradila priča neovisna o ostalim epizodama, pa se tako uz promjenu ratišta svaki dio serijala bavi i drugom postrojbom. Nakon Kusonja, na red bi trebala doći epizoda iz Nuštra.

Epizoda će paralelno pratiti nekoliko malih grupa hrvatskih vojnika koji gerilskom taktikom pokušavaju zaustaviti tenkovsko-pješački napad, te civila Petra, kojeg JNA zarobi i vodi ispred svojih jedinica kao živi štit.

Treća epizoda posvećena je Vukovaru i prati sudbine grupe dragovoljaca koja je stigla iz čitave Hrvatske.

Operacija Orkan naziv je četvrte epizode koja se odvija na području zapadne Slavonije i prati sudbinu majke koja je izgubila trogodišnje dijete, nakon čega se priključila HV-u i zajedno sa suborcima se sprema za oslobađanje orahovačkog područja.

Operacija Maslenica priča priču o tome kako su Specijalne postrojbe HV-a i policije, kada su krenule u konačni obračun s neprijateljima, naišle na žestoki i neočekivani otpor neprijatelja iz pravaca vatrenih linija za koje ni u snu ne bi računali da postoje.

U posljednjoj epizodi “Oluja”, neposredno prije početka akcije, grupa izviđača predvođena Božom napada položaje krajinskih pobunjenika. Nakon što unište bunkere, kreću prema brdu na osami na kojem je antenski relej JNA koji čuva mala grupa vojnika. To mjesto za Božu ima i osobno značenje zbog događaja s početka rata kad je odnos snaga bio posve drugačiji.

D.N.
Foto: Ratni album 4. gardijske brigade

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.