GDJE SU NAŠI NAJMILIJI?

U dvorani Kulturnog centra u Borovu (selu) održana je 8.veljače javna tribina s nakanom da građani pomognu svojim saznanjima gdje su naši najmiliji koji se vode kao nestali u Domovinskom ratu. Takvih je u Hrvatskoj još 1704. osobe. Sudbina više od 80 posto nestalih već je riješena. Ovo je četvrta takva javna tribina. Do sada su održane takve tribine u Kninu, Drnišu, Negoslavcima i ova u Borovu selu sa ciljem da građani pomognu u pronalaženju takvih grobišta. U Vukovarsko-srijemskoj županiji i u Osječko-baranjskoj do sada su pronađene takvih 505 osoba.

gdje
Tribinu je organiziralo Ministarstvo branitelja odnosno njegova uprava za zatočene i nestale. Namjera je Ministarstva organizirati  istovjetne tribine na svim područjima Republike Hrvatske koja su bila zahvaćena ratnim zbivanjima.
Skup je pozdravio pukovnik Ivan Grujić, koji je suorganizator zajedno s ministrom Hrvatskih branitelja Predragom Matićem. Potom je govorio načelnik općine Borovo. Svoj poziv u pomoć nazočnima su uputile  i dvije supruge, odnosno majke čiji se muževi odnosno očevi vode kao nestali. Na tribinu su pozvane i osobe iz političkog i javnog života. Skupu su se obratili i zamolili svaku pomoć i po jedan predstavnik Katoličke i Pravoslavne Crkve, koji, kako stoji u pozivnici,  imaju neupitan moralni autoritet u hrvatskom društvu, a u duhu potpore u procesu traženja kojeg su javnosti uputili predstavnici  Katoličke Crkve u Hrvata i Srpske pravoslavne Crkve. U Zagrebu su se susreli  zagrebački nadbiskup Josip Bozanić i patrijarh Irinej . Biskupi obiju Crkava uputili su poziv odgovornima u političkom i društvenom životu, ali i svakom čovjeku  koji ima neka saznanja o još uvijek nepronađenim osobama, nestalim u ratnim stradanjima devedesetih godina prošlog stoljeća, da pomognu u njihovu pronalaženju ili u informiranju o njihovim grobovima.

U ime mjesne  Katoličke Crkve govorio je fra Ante Perković, danas župnik i gvardijan u Cerniku kod Nove Gradiške, koji je obnašao u  ratnom vihoru službu župnika u Vukovaru-Borovo naselje i borovski paroh protojerej Čedomir Lukić. U ime političara progovorio je i često prozivani dr. Vojislav Stanimirović, koji je bio gradonačelnik Vukovara i ravnatelj vukovarske bolnice, upravo u ratnom vihoru. Mnogi ga povezuju u svezi  s odvođenjem  hrvatskih ranjenika iz vukovarske bolnice. Odgovoran je, zajedno sa svojom suprugom Ljeposavom, i za mnoge žrtve u Tovarniku.

Svoj poziv nazočnima, a bilo ih je puna dvorana, uputila je s hrvatske strane majka Jozefina Lada, Vukovarka, koja je , zajedno sa svojom kćerkom, srećom preživjela zlostavljanja upravo u Borovu selu. Nakon tri dana mučenja i izgladnjivanja u ovdašnjoj školskoj sportskoj dvorani nju i kćerku su pustili, a njezinu 72 godišnjem ocu i mužu gubi se svaki trag.

Potom je govorila kao predstavnica srpske strane gospođa Jelica Pajić čijeg su muža ubile hrvatske postrojbe  20. kolovoza 1991.godine. Otišao je na posao, ali se više nije vratio. Bačen je u Dunav, ali je otkriven i dostojno pokopan na mjesnom groblju u Negoslavcima.

Pri samome kraju govorio je i kontraverzni dr. Vojislav Stanimirović, koji je sve donedavna obnašao i dužnost saborskog zastupnika u ime srpskog naroda. Njega se tereti da je sudionik odvođenja ranjenika iz vukovarske bolnice, ali i za nekoliko ubojstava u Tovarniku, nedaleko Vukovara. U svom obraćanju na tribini Stanimirović je rekao: «Moj se ugled blati po mnogim tiskovinama, u elektronskim medijima i na  portalima i pripisuje mi se ono zašto nisam kriv! Umjesto da mi kažu hvala, jer mirne reintegracije  Hrvatskog Podunavlja 1995. godine bez mene ne bi bilo!»

Neka Vašem izvjestitelju, poštovani čitatelji, bude dozvoljeno citirati bivšeg predsjednika Republike Hrvatske gospodina Stjepana Mesića, kad je govorio o hrvatskim generalima Gotovini i Markaču da svoju nevinost trebaju dokazati pred međunarodnim sudom. Neka se i u slučaju dr. Stanimirovića i njegove supruge Ljeposave primjeni isti princip.

 

Autor: fra Vjenceslav Janjić, objavljeno: 9.2.2013.g.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.