Dvadeset godina od velike pobjede u Domovinskom ratu: Hrvatska se sjeća operacije ‘Bljesak’

NA DANAŠNJI DANT-55_u_VRO_Bljesak-580x378

Hrvatska obilježava 20. obljetnicu početka Vojno-redarstvene akcije “Bljesak”, kada je napadom Hrvatske vojske i specijalne policije na južni i središnji dio zapadno-slavonskog okupiranog teritorija iz smjera Novske i Nove Gradiške nakon gotovo četverogodišnje okupacije oslobođena zapadna Slavonija. Zapovjednik napada sa zapada iz smjera Novske bio je general bojnik Ivan Basarac, dok je zapovjednik s istočne strane iz smjera Nove Gradiške bio general pukovnik Petar Stipetić.

Akcija je počela 1. svibnja 1995. godine, a trajala je sve do 3. svibnja s ciljem oslobađanja Okučana, mjesta koje je bilo središte neprijateljske pobune i terorističkih napada na zapadno-slavonskom području. Sudjelovale su 81. gardijska bojna, 5. gardijska brigada, te dijelovi 1. i 3. gardijske brigade, a u potpori su im bile pričuvne i domobranske postrojbe potpomognute protuoklopnim topničko-raketnim postrojbama, Hrvatskim ratnim zrakoplovstvom (HRZ) i postrojbama specijalne policije.

Poginula 42 pripadnika Hrvatske vojske i policije, 162 su ranjena

U akciji “Bljesak” korišteni su i masovniji udari hrvatskog zrakoplovstva i to po prvi put u Domovinskom ratu. Tenkovi koji su bili dopremljeni željeznicom ulazili su izravno u borbu čime je postignuto dodatno taktičko iznenađenje neprijatelja. Sudjelovalo je čak 7200 vojnika i policajaca, koji su u manje od trideset dva sata oslobodili 500 četvornih kilometara teritorija te je uspostavljen nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac i željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji. Okučani su oslobođeni nakon gotovo četverogodišnje okupacije.

Poginula su 42 pripadnika Hrvatske vojske i policije, a 162 su ranjena. Srušen je zrakoplov Rudolfa Perešina, pilota HRZ-a koji je u vrijeme najjačih napada na Hrvatsku 1991. zrakoplovom MIG-21 prebjegao u Austriju.

Uslijedila je odmazda. Zbog poraza u akciji “Bljesak” srpski pobunjenici su dan poslije, 2. svibnja 1995. godine napali središte Zagreba raketnim sustavom “Orkan” s kasetnim punjenjem s tzv. “zvončićima”, pri čemu je poginulo sedmero ljudi, a njih najmanje 176 ranjeno. Zbog zapovijedi da se Zagreb napadne, Međunarodni sud u Haagu pravomoćno je osudio Milana Martića na 35 godina zatvora.

Izvor: narod.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.