Branko Šerić: Nalog vijeća pokazuje sumnju u održivost presude Gotovini i Markaču

Autor: Ivan Klarić

 

Smatrajući da dodatne informacije o mogućnosti proglašenja njihove krivnje po alternativnim oblicima odgovornosti mogu pomoći u pravednoj odluci o njihovim žalbama, Žalbeno vijeće tužiteljstvu daje rok do 10. kolovoza za podnesak kojim će objasniti vjeruje li da dvojica generala mogu biti odgovorna po zapovjednoj odgovornosti ili kao pomagači u slučaju da se utvrdi da nisu krivi za nezakonito granatiranje ili da nisu članovi udruženog zločinačkog pothvata.

Podnesak bi se trebao baviti time “da li bilo koji od preostalih zaključaka prvostupanjskog vijeća ispunjavaju pravne kriterije tih alternativnih oblika odgovornosti”, navodi se u nalogu Žalbenog vijeća objavljenog u petak poslijepodne.

Žalbeno vijeće u podnesku ističe da ovaj nalog tužiteljima ni na koji način ne predstavlja izražavanje stajališta žalbenih sudaca o bilo kojem aspektu žalbe dvojice hrvatskih generala nepravomoćno osuđenih prošle godine za zločine u Oluji na 24 odnosno 18 godina zatvora.

Vijeće je do 31. kolovoza dalo rok obrani dvojice generala da odgovore na podneske tužitelja o alternativnoj odgovornosti.

Žalbeno vijeće Haškoga suda prema planu rada pravomoćnu bi presudu trebalo objaviti krajem godine.

– Nalog žalbenoga vijeća Haaškoga suda kojim je u petak pozvano tužiteljstvo da razradi svoje teze o mogućoj krivnji generala Ante Gotovine i Mladena Markača po alternativnim oblicima odgovornosti pokazuje da žalbeno vijeće ne vjeruje u teoriju udruženog zločinačkog pothvata te pokušava doći do drugog načina utvrđenja kaznene odgovornosti, ocijenila je jučer odvjetnica Jadranka Sloković.

Odvjetnik Branko Šerić, pak, kaže da za ovakvu situaciju do sada nikada nije čuo niti se s njom kao odvjetnik suočio.

– Nalog vijeća pokazuje sumnju u održivost presude Gotovini i sada se hvataju za slamku odnosno za bilo što što bi moglo biti otežavajuće za generale. To s jedne strane nije korektno ni prema obrani, kaže Šerić.

No, ističe ovaj odvjetnik, ovaj manevar Žalbenog vijeća je pokušaj da se ‘uhvate’ za bilo što što bi moglo teretiti dvojicu hrvatskih generala.

– Ovo je pokušaj da ih se, u nedostatku dokaza, osudi za bilo što. Očito im se želi dokazati odgovornost za period kada su oni tamo stvarno i bili. Dakle, ako je general Ante Gotovina s područja Knina otišao 6. kolovoza na medeni mjesec, on ne može kao general biti odgovoran za ono što se dogodilo na kninskom području u tom periodu, jasno će Šerić.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.