Zahvalna molitva uz 21. obljetnicu razmjene ratnih zatočenika u Nemetinu

Nemetin 21. godišnjica velike ratne razmjene zarobljenika (1) OSIJEK/NEMETIN (TU) – Dok Hrvatska još uvijek traži više od tisuću nasilno odvedenih i nestalih građana tijekom Domovinskoga rata, među njima 498 osoba s područja Vukovarsko-srijemske županije od kojih 324 Vukovaraca, u Nemetinu je 14. kolovoza zahvalnom molitvom svoj „drugi“ rođendan proslavilo tristotinjak bivših logoraša, ujedno obilježivši Dan sjećanja na zatočenike neprijateljskih logora tijekom Domovinskoga rata.

„Ovih dana govori se o dvama događajima – izlasku iz srbijanskih koncentracijskih logora i novomu životu, drugom rođenju. Zanimljivo je što se „Dan hrvatskih logoraša“ obilježava 14. kolovoza na uočnicu Velike Gospe. „Naša čitava povijest je ispisana vjerom i nacionalnom sviješću. Naši hrvatski branitelji o vratu su nosili krunicu koja nas na poseban način povezuje s Isusom i njegovom majkom Marijom. Zato danas zahvaljujemo Bogu i Majci Božjoj za darovanu slobodu i hrvatsku domovinu. Domovinski rat nije dobilo samo oruđe i oružje, nego čvrsta i nepokolebljiva vjera u Boga“, kazao je vukovarski župnik fra Vjenceslav Janjić, koji je uz spomen-obilježje predvodio molitvu.

Molitvu za poginule predvodio je fra Vjenceslav Janjić

Dan hrvatskih logoraša 14.8. u Nemetinu

Molitvenim je zajedništvom obilježena 21. obljetnica velike razmjene ratnih zatočenika kada je 14. kolovoza 1992. iz srbijanskih koncentracijskih logora oslobođeno 714 hrvatskih branitelja i civila. Bivše zatočenike srbijanskih logora u Stajićevu, Begejcima, Nišu, Sremskoj Mitrovici, Nišu, Aleksincu i beogradskog vojnog zatvora u Bubanj potoku tradicionalno je okupilo Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL) uz vodstvo Danijela Rehaka. Obljetnički je program počeo u Hrvatskom domu u Vukovaru gdje je prikazan dokumentarni film, nastavljen u Nemetinu i završen druženjem ratnih prijatelja u Vukovaru.

Uz intoniranje hrvatske himne, paljenje svijeća i odavanje počasti poginulima, preminulima u zatočeništvu i nestalima čiji bližnji 21. godinu ne znaju sudbinu najmilijih, predsjednik vukovarskog HDLSKL-a Zdravko Komšić vodio je komemoraciju te podsjetio kako Borovo Selo još uvijek nema dolično spomen-obilježje. Okupljene su pozdravili: osječki gradonačelnik Ivica Vrkić, vukovarsko-srijemski dožupan Željko Cirba (pozvao je ratne stradalnike neka zapišu svoja sjećanja), osječko-baranjski dožupan Dragan Vulin (apelirao je na institucije i pojedince koji imaju saznanja o traženim osobama neka „olakšaju dušu“ i kažu istinu), zatim bivši predsjednik Predsjedništva BiH i jedan od logoraša razmijenjenih na liniji ratnog razdvajanja u Nemetinu Sulejman Tihić te naposljetku posljednji zapovjednik obrane Vukovara Branko Borković, koji je istaknuo 14. kolovoz 1992. kao „dan rođenja i dan umiranja nade za one čije grobove obilazimo ili ne znamo gdje su“.

Bivši logoraši na 21. obljetnici razmjene u Nemetinu

Kroz srbijanske logore prošlo je 30.000 zatočenika, među njima 3.500 žena i djece, ali državne institucije žrtvama ne priznaju svima stradalništvo, napomenuo je Danijel Rehak, jer sve zatočenike nije popisao međunarodni Crveni križ. Također, Srbija nije priznala postojanje logora niti je itko odgovarao za zločine počinjene nad ratnim zarobljenicima u susjednoj državi.

Nevenka Špoljarić/TU Đakovačko-osječke nadbiskupije

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.