Sve o Specijalnoj policiji MUP-a u Domovinskom ratu i operaciji “Oluja”

Do danas je objavljeno mnogo radova i knjiga o vojno-redarstvenoj operaciji „Oluja“, kojom je 1995. uspostavljen državnopravni poredak na gotovo cijelom dotad okupiranom području Republike Hrvatske. No u mnogim raščlambama često je premali naglasak stavljen na važnu ulogu koju je imala i Specijalna policija Ministarstva unutarnjih poslova RH, kako za vrijeme Domovinskog rata, od njegovih početaka, tako i za samog odvijanja operacije „Oluja“, ali i nakon nje. Na afirmaciji Specijalne policije puno je učinila Udruga Specijalne policije iz Domovinskog rata koja je u kolovozu 2007. u Zagrebu organizirala okrugli stol na temu „Uloga i značaj Specijalne policije MUP-a RH u oslobodilačkoj operaciji Oluja 1995.“. Radovi s tog okruglog stola, kao i dodatni prilozi s mnoštvom fotografija, objavljeni su godinu dana poslije u knjizi u izdanju Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata.
Ali ta je knjiga u najvećoj mjeri obuhvatila djelovanje Specijalne policije u „Oluji“, iako i u njoj nema dosta detalja koji su važni za njezino djelovanje i ukupno za cijelu operaciju. Namjera ove najnovije knjige, “Akcije Specijalne policije MUP-a u operaciji ‘Oluja’”, nije da obuhvati baš sve što se tiče djelovanja Specijalne policije. Jer to je široko područje, koje još iziskuje istraživanja građe i razgovore s pripadnicima mnogih njezinih postrojbi. Ali je ovo prva knjiga koja na jednom mjestu daje cjelovit pregled o Specijalnoj policiji. Tako ćete u njoj naći sve najosnovnije o ustroju specijalne policije u Socijalističkoj Republici Hrvatskoj 1990. godine, o ustroju Specijalne policije MUP-a RH od 1991. do 1995., o poslovima i zadaćama Specijalne policije, o njezinu dinamičku modelu funkcioniranja, o izobrazbi pripadnika kao i o zapovijedanju Specijalnom policijom MUP-a tijekom ratnih operacija. Tu je i raščlamba o pripremi hrvatskih snaga za vojno-redarstvenu operaciju „Oluja“, pa tako i specijalnih snaga MUP-a. U knjizi imate prilike čitati o snagama Specijalne policije na ličkoj i slunjskoj bojišnici, a onda slijedi dio koji prvi put objavljujemo. Riječ je o operaciji „Oluja – Obruč“ i djelovanju postrojbi Specijalne policije od kolovoza do listopada 1995. godine koja je organizirana u cilju pretraživanja terena kako bi se osigurao od zaostalih pripadnika protivničke, pobunjeničke srpske strane, ali kako bi se sa oslobođenog područja uklonilo zaostalo oružje, streljivo, vojna vozila…Taj dio obuhvaća tekst o temeljnim pretpostavkama i procedurama za pretragu terena, o planiranju i pripremi operacije „Oluja – Obruč“, o njezinoj provedbi kao i o djelovanju postrojbi Specijalne policije MUP-a u akciji pretraživanja prostora zbornih područja Split i Gospić u razdoblju od 21. kolovoza do 9. listopada 1995. godine.
Ova knjiga ima još jednu vrijednost. U njoj je prvi put objavljujeno 30-ak fotografija s položaja Visočica i Oglavinovac na Velebitu koje su držali pripadnici zagrebačkih „Alfa“ 1992./93. godine. Za te fotografije zahvalu smo dužni Berislavu Pervanu iz Zagreba, bivšem pripadniku „Alfi“.

Na knjizi su, osim mene, radili brigadir Zvonko Brajković, zapovjednik Zapovjedno-stožerne škole “Blago Zadro” na Hrvatskom vojnom učilištu “Petar Zrinski” u Zagrebu, inače ratni zapovjednik 9. gardijske brigade “Vukovi”, te Mario Werhas, novi voditelj Vojnog muzeja Ministarstva obrane. Izdavač je Večernji list, a od danas je u prodaji na svim kioscima u Republici Hrvatskoj.

SADRŽAJ

PREDGOVOR

UVOD

SPECIJALNA POLICIJA MINISTARSTVA UNUTARNJIH POSLOVA REPUBLIKE HRVATSKE 1990. – 1995.
Ustroj specijalne policije u Socijalističkoj Republici Hrvatskoj 1990. godine
Ustroj Specijalne policije MUP-a RH od 1991. do 1995.
Poslovi i zadaće Specijalne policije
Dinamički model funkcioniranja Specijalne policije
Izobrazba pripadnika Specijalne policije
Zapovijedanje Specijalnom policijom MUP-a tijekom ratnih operacija

PRIPREMA HRVATSKIH SNAGA ZA VOJNO-REDARSTVENU OPERACIJU „OLUJA“

NEPOSREDNE PRIPREME HRVATSKIH SNAGA ZA OPERACIJU „OLUJA“
NEPOSREDNE PRIPREME SPECIJALNIH SNAGA MUP-a
PROVEDBA OPERACIJE „OLUJA“
Prvi dan operacije, 4. kolovoza 1995.
Drugi dan operacije, 5. kolovoza 1995.
Treći dan operacije, 6. kolovoza 1995.
Četvrti dan operacije, 7. kolovoza 1995.
Peti dan operacije, 8. kolovoza 1995.
Obrana državne granice, 9. kolovoza 1995.
Snage Specijalne policije na ličkoj i slunjskoj bojišnici

OPERACIJA „OLUJA – OBRUČ“ I DJELOVANJE POSTROJBI SPECIJALNE POLICIJE MUP-a RH KOLOVOZ – LISTOPAD 1995.
Temeljne pretpostavke i procedure za pretragu terena
Planiranje i priprema operacije „Oluja – Obruč“
Provedba operacije „Oluja – Obruč“
Djelovanje postrojbi specijalne policije MUP-a u akciji pretraživanja prostora zbornih područja Split i Gospić u razdoblju od 21. kolovoza do 9. listopada 1995. godine

POPIS POSTROJBI SPECIJALNE POLICIJE

POGINULI PRIPADNICI SPECIJALNE POLICIJE U OPERACIJI “OLUJA”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.