STRUČNI SKUP ZA NASTAVNIKE POVIJESTI O OBRANI OSIJEKA

U Muzeju Slavonija u Osijeku, dana 24.veljače 2023.godine održan je Međužupanijski Stručni skup pod nazivom “Grad Osijek i njegova okolica u vrijeme velikosrpske agresije na Republiku Hrvatsku“.

Projekt je inicirala Agencija za odgoj i obrazovanje Osječko-baranjske županije.

U cjelodnevnom programu sudjelovali su branitelji,bivši pripadnici osječke 106. i 3. Gardijske brigade HV.

Grad Osijek i njegova okolica bili su izloženi velikosrpskoj agresiji tijekom Domovinskog rata koji je trajao od 1991. do 1995. godine.Unatoč teškim uvjetima, grad Osijek i njegova okolica su ostali pod kontrolom hrvatskih snaga tijekom cijelog rata. Nakon završetka rata, obnova oštećenih područja postala je prioritet za vlasti i stanovnike, a grad i okolica polako su se oporavljali od ratnih strahota.

Na stručnom skupu su branitelji kao predavači profesorima povijesti govorili o temi koja je značajna za razumijevanje uloge i doprinos branitelja u obrani Osijeka tijekom Domovinskog rata gdje je njihova herojska obrana i žrtva omogućila da se grad održi i obrani. Branitelji su naglasili da je tijekom cijelog rata, Osijek je bio važna točka obrane u istočnoj Hrvatskoj, a osječki branitelji su se borili u mnogim bitkama i operacijama.

D.B.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.