Srpski zatvorenici s Golog otoka traže odštetu od 500 milijuna eura, prijete tužbom u Strasbourgu!

Objavljeno dana 21-06-2012

Udruženje bivših zatočenika Golog otoka iz Srbije namjerava tužiti državu na srbijanskim sudovima, ali, ako zatreba i na sudu za ljudska prava u Strasbourgu ukoliko tamošnje ministarstvo pravosuđa ostane pri prijedlogu da im plati obeštećenje od 700 dinara (oko 6 eura) po danu provedenom u tom nekadašnjem zatvoru gdje su bili zatvarani politički protivnici jugoslavenskog komunističkog puta, odnosno oni koji su se “opredijelili za rezoluciju IB-a”. Radi se o političkim zatvorenicima koji su u dramatičnim trenucima 1948. godine stali na stranu SSSR-a i Staljina u ideološkom sukobu između dvije tadašnje socijalističke države – Jugoslavije i SSSR-a, koji je izavao prvi raskol u “komunističkom lageru” .

Staljinovi pobornici

Nekadašnji logoraši i njihovi potomci traže pak od države da im isplate 750 eura po danu provedenom na tom malom kvarnerskom otoku preuređenom u zatvor nakon svađe Tita i Staljina. Prema riječima predsjednika tamošnje Udruge bivših zatvorenika Golog otoka Srbije Zorana Ašanina, odštetni zahtjev podnijelo je 570 “golootočana” koji su rehabilitirani sudskim putem. Živih je još, kaže Ašanin, 200 do 300.

– Prosječni boravak na Golom otoku bio je oko tri godine, dakle 1095 dana – kaže Ašanin i računa kako bi državu Srbiju isplata obeštećenja nekadašnjim ideološkim protivnicima Titova režima koštala 468 milijuna i 112.500 eura. Upravo će toliku svotu tražiti na sudu u Strasbourgu, ukoliko im sadašnje srbijsnake vlasti ne izađu u susret.

Riješeno pitanje

Ašanin napominje da su Hrvatska i Slovenija “svoje” IB-ovce obeštetitli još u 90-ima. Srbija pak, a njezinih je građana bilo najviše među tadašnjim Staljinovim pobornicima na Golom otoku, još nije rješila njihov status.

Jutarnji.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.