SRAMOTNO JE DA U SREDIŠTU ZAGREBA JOŠ NEMA SPOMENIKA BRANITELJIMA

Tražimo od Vlade Republike Hrvatske, ali i od Ministarstva branitelja da pokrenu inicijativu oko podizanja spomenika svim poginulim, nestalih i umrlim hrvatskim braniteljima u hrvatskom Domovinskome ratu u središtu grada, a ne nikako negdje na periferiji’ – navodi se između ostalog u priopćenju za javnost udruge UBIUDR.

Udruga branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata Podravke (UBIUDR) s velikom gorčinom objavila je priopćenje javnosti u kojemu ističe kako je sramotno da u središtu Zagreba još nema spomenika poginulim hrvatskim braniteljima. Priopćenje vam prenosimo u cijelosti:

– Udruga branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata Podravke (UBIUDR) ogorčena je što ni nakon više od 20 godina od početka srpske agresije u Zagrebu ne postoji spomenik hrvatskim braniteljima, odnosno svim poginulima za slobodnu, samostalnu i neovisnu hrvatsku državu. Istina, jedan takav spomenik izgrađen je na groblju Mirogoj, koji je financirao Grad Zagreb, a na kojem čak ni ne piše u čiju je čast i slavu podignut, nema čak ni ugraviranog križa, ali on bi trebao i morao biti u središtu grada, tim prije što na groblje odlaze uglavnom samo oni čiji su najmiliji tamo i sahranjeni.

Stoga tražimo od Vlade Republike Hrvatske, ali i od Ministarstva branitelja da pokrenu inicijativu oko podizanja spomenika svim poginulim, nestalih i umrlim hrvatskim braniteljima u hrvatskom Domovinskome ratu u centru grada, a ne nikako negdje na periferiji.

U Hrvatskoj je prešućeno da je krajem ožujka ove godine u središtu Beograda otkriven veleban Spomenik žrtvama rata i braniocima otadžbine, dakle svim onima koji su dali svoje živote ‘za obranu Srbije’ od 1990. do 1999. Drugim riječima, spomenik su dobili i oni koji su kao agresori napadali i poginuli u Vukovaru, Škabrnji, Dalju, Osijeku i drugdje.

U Sarajevu je također otkriven Spomenik mira, spomenik podignut svim žrtvama poginulim u BiH u proteklim ratovima. U Zagrebu pak postoje mnogi spomenici, ali najviše je onih koji su podignuti u čast i slavu antifašista. Zar to nije još jedan način marginaliziranja, prešućivanja i falsificiranje hrvatske suvremene povijesti?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.