Splitski logoraši predali zahtjev DORH-u za obeštećenjem zbog 23 godine iza rešetaka

2015-07-17_221002

Predstavnici Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Splitsko-dalmatinske županije predali su Državnom odvjetništvu u Splitu 88 prijedloga nagodbe s obeštećenjem . Od Hrvatske traže naknadu štete za prouzročene boli i invalidnosti za vrijeme provedeno u srpskim logorima. Riječ je o ukupno 23 godine provedenih u logorima, oko 90 dana po osobi.

– Još 2006. godine smo podigli kolektivnu tužbu u Srbiji koja u slučaju branitelja nije ni razmatrana, a u slučaju žena, djece i starijih osoba je odbačena. Svjedoci smo da iznimno malog broja pravomoćnih presuda u Hrvatskoj,primjerice u za logore u Kninu na postoji samo jedna presuda na županijskom sudu u Šibeniku. – kazao je Ivan Turudić, predsjednik HDLSKL Županije te naglasio kako se pokazalo da se ni u pravnome slijedu logoraši ne mogu obeštetiti budući da ratni zločinci nemaju vlastite imovine koja bi pokrila troškove.

Iz Društva logoraša navode kako su vjerujući u hrvatske institucije dovedeni u neodrživu situaciju beznađa i ostavljeni na margini, iako su jedna od najtežih stradalničkih skupina proizišlih iz Domovinskog rata, kao takvi većina njih neće dočekati pravdu budući da su lošijeg fizičkog stanja.

– Želimo pokušati kroz institucije hrvatske države prijedlogom za mirno rješenje ishoditi da se naša vlastita država pobrine za nas ili da se bar u nekom idućem postupku Srbiji postavi uvjet obeštećenja prije ulaska u Europsku Uniju. Ako i kad Državno odvjetništvo odbije prijedlog razmišljat ćemo o tužbi. – kazao je Turudić.

K. LUJAK
FOTO. M. TODORIĆ / CROPIX

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.