Premijera filma “Vukovarom obilježeni”

U prepunom kinu sinoć je premijerno prikazan dokumentarni film “Vukovarom obilježeni” koji je snimljen povodom 25. obljetnice odlaska đakovačkih dragovoljaca u Vukovar. Uz preživjele vukovarske dragovoljce, o tim zbivanjima u filmu govore i drugi akteri i svjedoci tih zbivanja.
Redatelj filma je Zlatko Mesić, a scenarij potpisuje Mirko Ćurić.
“Od onog časa 26. rujna kada su ti dečki sjeli u autobus i otišli “Kukuruznim putem” njih u ovome našem gradu i dalje nitko ne pozna drugačije osim kao Vukovarce. Vukovar je obilježio njihove živote i oni su Vukovarom obilježeni, ali na onaj plemeniti, divan način i nadam se da smo ovim filmom makar malo se odužili za ono što su dali za našu domovinu i hvala im na tome”, pojasnio je naziv filma Ćurić.

Pojašnjavajući nastanak filma, redatelj Mesić rekao je da je prvotno zamišljen kraće, ali da su se tijekom snimanja otkrivali novi detalji koji su uključeni u film koji govori o 46 dragovoljaca s područja Đakovšine.

U ime vukovarski branitelja govorio je Ivan Ćurić Ićo koji se posebno prisjetio suboraca kojih više nema, a u emotivnom govoru istaknuo je da je veliki doprinos obrani Vukovara dao grad Đakovo.
“Uz dragovoljce koji su otišli braniti Vukovar, do slanja naoružanja, logističke potpore koju je vodio profesor Andrija Ručević….”, istaknuo je Ćurić naglasivši da je “strašni neprijatelj pobijeđen i uz pomoć dragog Boga”.


“Nove generacije moraju znati istinu o tome kako je stvorena slobodna hrvatska država”, kazao je na premijeri filma izaslanik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i njezin savjetnik Ante Deur, a izaslanik premijera i ministra obrane Nenad Križić, pomoćnik ministra obrane, podsjetio da su “zbivanja s početka devedesetih nešto što ostaje za sva vremena, povijesno vrijeme”.
“Vukovarom smo svi obilježeni”, poručio je na sinoćnjoj premijeri gradonačelnik Zoran Vinković, a obraćajući se nazočnima đakovačko-osječki nadbiskup u miru Marin Srakić kazao je da je ” Vukovar simbol patnje, ali i nade te da se sloboda izvojevana žrtvom branitelja ne smije pretvoriti u patvorinu”. (RI)

http://www.radio-djakovo.hr/2017/02/premijera-filma-vukovarom-obiljezeni/

Radio Đakovo

Foto:Maja Muškić

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.