Predstavljen nacrt Nacionalne strategije očuvanja i zaštite zdravlja braniteljske i stradalničke populacije

Nova Nacionalna strategija donosi proaktivan pristup te vrlo jasan, realan i uvremenjen plan implementacije mjera

U Ministarstvu hrvatskih branitelja u ponedjeljak, 26. veljače 2018. godine, predstavljen je nacrt Nacionalne strategije očuvanja i zaštite zdravlja braniteljske i stradalničke populacije. U fokusu novog nacrta je preventivno djelovanje, a poseban naglasak stavljen je na jačanje suradnje dionika zdravstvene skrbi za braniteljsku i stradalničku populaciju.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved istaknuo je kako Ministarstvo treba odgovorno osmišljavati mjere zdravstvene skrbi hrvatskih branitelja vodeći se principom jednakosti pristupa za sve te kako je prilikom izrade Nacionalne strategije i predlaganja mjera potrebno na umu imati financijska ograničenja kapaciteta i kretati se u okvirima mogućeg. „Ovime ne želimo postići da branitelji izgledaju kao povlaštena kasta. Naša je obveza prepoznati najrizičnije skupine i prema njima kreirati mjere. Sve mjere koje će proizaći iz Strategije trebaju biti u skladu s politikom Ministarstva i mjerama iz novog Zakona o hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji, koji je svojevrsni pravni okvir za Nacionalnu strategiju“, pojasnio je.

Članovi Povjerenstva za izradu Nacionalne strategije očuvanja i zaštite zdravlja braniteljske i stradalničke populacije istaknuli su kako je prilikom kreiranja mjera bilo potrebno voditi računa o specifičnostima populacije, o njihovom statusu pa čak i o regionalnom faktoru, odnosno o području na kojem žive. Zaključili su kako nova Nacionalna strategija donosi proaktivan pristup te vrlo jasan, realan i uvremenjen plan implementacije mjera.

Nacrt nove Nacionalne strategije utemeljene na detaljnoj analizi stanja i cjelovitoj slici o hrvatskim braniteljima i stradalnicima iz Domovinskog rata prezentirao je, ispred Povjerenstva za izradu sastavljenog od liječnika specijalista iz raznih područja medicine, dr. Kornelije Brkić.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.