PAKAO SRPSKOG LOGORA STARA GRADIŠKA 1991. – ZLOČINCI SLOBODNO ŠETAJU

Izrezak

Na poziv bjelovarske udruge Hrvatski ratni veterani u subotu 23.III. 2013. u prepunoj dvorani hotela Central u Bjelovaru svoju knjigu Pakao srpskog logora Stara Gradiška 1991. predstavio je autor Vlado Radošić, umirovljeni specijalac i krim. službenik za ratne zločine i terorizam iz Nove Gradiške.

Na skup je osim mnogih članova udruge i građana došao i Vlado Marić izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića koji je u pozdravnom govoru prenio pozdrave Predsjednika te govorio o činjenicama zbog kojih je rad na ovakvim knjigama važan za utvrđivanje povijesnih činjenica. Od ostalih uzvanika bili su: tajnik koordinacije braniteljskih udruga Grada Bjelovara Karlo Varjačić, Predsjednik vijeća ogranaka Matice hrvatske BBŽ Mato Ćurak, Predsjednik UHVIDR-a Petrinja Antun Pintar i drugi.

Uoči prezentacije knjige postavljena je izložba radova hrvatskih branitelja „Ratnici u miru“ autora Nikole Cindrića iz Novske te Mirka Lovrića, Marka Šafrana, Dražena Hodaka i Miška Tušaka iz Bjelovara. Oduševljene posjetitelje prigodnim je zvucima zabavio tamburaški orkestar učenika IV OŠ iz Bjelovara predvođen voditeljem Nikolom Margetić, kao i kvartet saksofona Glazbene škole Vatroslava Lisinskog Bjelovar u sastavu Ema Milenković, Jakov Jurković, Bruno Bišćan i Gordan Branković predvođeni profesorom Viktorom Ključarić.

U nastavku programa o knjizi je govorio dokumentarist Domovinskog rata, umirovljeni pukovnik HV-e Ivica Pandža Orkan koji je osim biografije autora posebno govorio o upečatljivim pričama logoraša, zarobljenih hrvatskih branitelja i civila, o dokumentima srpske strane na temelju kojih je knjiga i napisana, o događajima i sudionicima događaja i važnosti nastavljanja rada na ovim temama. Posebno je u završnici naglasio „ Hrvatska je iznad svega, samo je bog od nje veći, a hrvatski narod preći“. Sam autor govorio je o motivaciji za prikupljanje i analizu pronađenih materijala te o njemu neshvatljivim činjenicama i to posebno o tome da neki od sudionika događaja na srpskoj strani u vrijeme okupacije danas normalno žive u Hrvatskoj, neki primaju hrvatske mirovine a neki rade i u državnoj službi.

Na kraju skupa autor je domaćinu, udruzi Hrvatski ratni veterani poklonio za uspomenu svoju knjigu, a isto je učinio i Ivica Pandža Orkan sa knjigama Vojska krajine u Pounju i na Banovini (zapisi komšija) te knjigu u kojoj je urednik, Crna Mapa autora Vladimira Mukuseva koja govori o ubojstvu ruskih novinara 1991. kod Hrvatske Kostajnice. U ime domaćina na sudjelovanju se zahvalio predsjednik udruge HRV Nenad Šantalab koji je autoru i njegovim suradnicima, Ivici Pandži Orkanu i Krešimiru Bakoviću poklonio knjige „Hrvatska povijest“, dok je izaslaniku Predsjednika RH Vladi Mariću darovao knjigu „Mudrosti hrvatskog naroda“. Pokroviteljstvo nad događajem financijski su iskazali Grad Bjelovar i Bjelovarsko-bilogorska županija.

Braniteljski portal

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.