Obljetnica raketiranja Banskih dvora

Prije 21 godinu zrakoplovi Jugoslavenske narodne armije (JNA) napali su Banske dvore, ondašnje sjedište prvoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana. U trenutku napada on je pregovarao s predsjednikom Predsjedništva SFRJ Stjepanom Mesićem i predsjednikom Saveznog izvršnog vijeća (SIV) Antom Markovićem.

Dva bojna zrakoplova JNA 7. listopada 1991., malo poslije 15 sati, raketirala su Banske dvore. Od šest ispaljenih raketa, dvije su pogodile Banske dvore, a ostale su pogodile zgrade u njihovoj blizini. Dio krova Banskih dvora bio je razrušen, oštećeno je pročelje i gotovo sve prostorije.

Tada je ocijenjeno da je riječ o atentatu na predsjednikaTuđmana jer je napad vođenim raketama ponjaprije bio usmjeren na predsjednikove radne prostorije. U zgradi nitko nije poginuo, ali je ranjeno nekoliko ljudi.

“Oštetili su sliku, dobrim dijelom su razorili ovu svečanu dvoranu i Banske dvore, ali su time barbari postigli suprotno od onoga što su htjeli, postigli su još veće jedinstvo hrvatskog naroda”, izjavio je Tuđman nakon napada.

D.B.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.