Iz pakla alkohola izvukla ga je podrška supruge i prijatelja franjevaca

Htio bi da njegova životna priča trgne sve branitelje koji zbog alkohola uništavaju živote svojih obitelji

744a3a121c2e3a789751aeb4ee21c4af

 

Davor Batrac Keks, dragovoljac iz Donje Motičinine nedaleko od Našica, bio je najmlađi branitelj koji je sa skupinom sumještana i još 52 dragovoljca iz okolice u rujnu 1991. godine otišao braniti Vukovar, piše magazin Oluja. Samo dvadesetak dana ranije došao je kući, nakon što je uspio pobjeći s Korčule, gdje je bio u JNA. Svoj 20. rođendan dočekao je na bojišnici. Bilo je to 18. studenog 1991. Nakon devet mjeseci pakla kojeg je proveo u srbijanskim logorima vratio se na ratište s 3. gardijskom brigadom. S njima je prošao osječko pa zadarsko bojište.

Gotovo svakog dana pogibali su njegovi prijatelji, samo iz Donje Motičine petorica od njih 15 koji su otišli braniti Vukovar nije se vratila kući. Ivan Radačić, Branko Ušak, Alojz Nikodem i Dragan Vinković počivaju u rodnom mjestu. Tijelo Muhameda Jahića do danas nije pronađeno. On je pak smrti čudom pobjegao kada je krenuo u proboj iz Vukovara s grupom branitelja. Tada su poginuli zagrepčanin Nedjeljko Husnjak, Damir Krsnik iz Tigrova, Stjepan Vusić – Štef iz varaždinske policije. Darko Zlodi i Renato Smogar bili su ranjeni. Davoru Batracu geler je prošao kroz – džep hlača.

Ratne strahote i traume iz logora uzele su danak i Batrac ih je probao utopiti u alkoholu. Kada ga upitate što je radio od 1994. godine, kada se skinuo iz vojske, pa do 1999. godine, kada je umirovljen, kratko će reći: “Pio. Gubio Bogu dane.”

Bilo je to njegovo možda i najteže bojište u kojem je ponajviše trpila Batračeva obitelj. Srećom, ovaj je ratnik opet pobijedio. Njegov ratni i životni put zabilježen je u nedavno objavljenoj knjizi “Na bojištu sjećanja – od paklenog kraja do pakla i natrag.” Slavku Peršiću, uredniku i autoru knjige na kojoj je radio dvije godine, psihijatar dr. Božidar Popović dao je snimku svojih razgovora s Batracom koji mu je dolazio na terapije. Na poticaj fra Josipa Šoštarića životna priča branitelja prenesena je na papir i knjiga je objavljena u izdanju Franjevačkog samostana u Našicama. U znak zahvale, Batrac danas brine o crkvenom travnjaku. Želja mu je da njegova životna priča trgne sve one branitelje koji su prošli ratne strahote, odali se paklu alkohola te počeli uništavati svoj, ali i život svoje obitelji.

AUTOR:
Marina Borovac

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.