Film o vukovarskom junaku iz Francuske

U produkciji tovarničke Udruge dr. Ante Starčević, počelo je snimanje dokumentarnog filma “Jean ili miris smrti” koji je posvećen vukovarskom branitelju iz Francuske ubijenom na Ovčari, Jean-Michel Nicolieru.

Majka Lyliane Fournier i brat Paul Nicolier s filmskom ekipom

 
Prvi kadrovi snimljeni su u Karlovcu prigodom boravka Lyliane Fournier majke ubijenog branitelja Jean-Michela, koja je vrlo emotivno posvjedočila pred kamerom i ispričala svoja sjećanja na njegov odlazak u Hrvatsku, govorila je o svojim osjećajima prema izgubljenom sinu i njegovoj ulozi i želji da pomogne Hrvatskoj u Domovinskom ratu. Ideju za snimanje filma prema objavljenom romanu “Jean ili miris smrti” autorice Nevenke Nekić pokrenula je Udruga dr. Ante Starčević iz Tovarnika u čijoj će se produkciji film i realizirati, a snimanje je predviđeno na

lokacijama u Karlovcu, Vukovaru, Zagrebu i francuskom gradu Vesoulu tijekom ove i iduće godine. Završetak filma i premijerno prikazivanje očekuje se na obljetnicu obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Vukovara sljedeće godine. Producent filma je Antun Ivanković, scenaristica Nevenka Nekić, redatelj Branko Ištvančić s kojim Udruga ima uspješno iskustvo u realizaciji nagrađivanog dokumentarnog filma “Draga Gospa Ilačka”

Kada je vidio na televiziji što se događa u Hrvatskoj, u srpnju 1991. ukrcao se na vlak i stigao u Zagreb, potpuno sam. Prijavio se kao dragovoljac u Hrvatske obranbene snage i uputio se na ratište uz rijeku Kupu, da bi u rujnu stigao u Vukovar, na Sajmište, najtežu vukovarsku bojišnicu, koja se često pomicala, gdje su vođene bitke “prsa o prsa”. Prema svjedočenju suboraca, pokazao je iznimnu hrabrost u obrani grada. Majka je slutila, molila ga da se vrati, ali uzalud:

Kako mi to možeš reći, ti, koja si mi uvijek govorila da treba ići do kraja svojih ideala? Ja ostajem sa svojim suborcima. Više puta predložili su mi da izađem iz grada i vratim se u Francusku, ali ja sam ostao. Ja sam došao u Vukovar kao dragovoljac. To je moj izbor, i u dobru i u zlu – rekao je francuskim novinarima, nekoliko sati prije nego što je iz vukovarske bolnice, gdje je bio 11 dana nakon ranjavanja, odveden na Ovčaru gdje je pogubljen. Njegovi posmrtni ostaci još nisu

pronađeni. Udruga dr. Ante Starčević je organizirala i financirala dolazak Jean-Michelovu obitelji u Vukovar na dvadesetu obljetnicu komemoracije, uputilia je i prijedlog za postumno odlikovanje junaka Jean-Michela Nicoliera, kojeg je posmrtno Redom Nikole Šubića Zrinskog odlikovao predsjednik Ivo Josipović. Odlikovanje je primila njegova majka Lyliane Forunier. U nakladi  Udruge tiskan je i gore navedeni roman, trenutno vode postupak ostvarenja mirovine za njegovu majku.

Za Udrugu dr. Ante Starčević – Tovarnik

Antun Ivanković, predsjednik

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.