Američki vojnici od 2013. nosit će hrvatski pištolj revolver RHS

Tri zlatne i srebrnu medalju te posebnu nagradu ARCA, koja je po važnosti između zlata i Grand Prixa, osvojila je Udruga inovatora Karlovačke županije na Međunarodnoj izložbi inovacija ARCA 2012. Na najznačajnijoj i najvećoj izložbi u Hrvatskoj predstavljeno je oko 300 inovacija, a Karlovčanima je od osam eksponata nagrađena polovica.

Nova radna mjesta

Nagradu ARCA dobio je revolver RHS Hrvoja Rapića iz HS Produkta d.o.o. Karlovac. Zlatnim medaljama nagrađeni su Kondenzacijska parna turbina s reguliranim oduzimanjem pare snage 2 do 5 MW grupe autora iz Tvornice turbina Karlovac, Pištolj XDS čiji su autori Mario Špine i Dubravko Trpčić iz HS-a te Postupak za proizvodnju prostirke za papkare i kopitare i njeno recikliranje u kompost Matije Volnera i Herba Produkta d.o.o. Ciljnik optički CT-1 5x s integriranom crvenom točkom na jurišnoj pušci VHS, Instituta Ruđer Bošković i HS-a, nagrađen je srebrom. No, posebna vrijednost inovacija je što je većina već u proizvodnji i ostvaruje dohodak.

Vrlo smo zadovoljni osvojenim nagradama, ali i što takve inovacije otvaraju radna mjesta, koja Hrvatskoj i te kako trebaju. Revolver RHS HS Produkta zaštićen s dva patenta i dizajnom krenuo je u serijsku proizvodnju i sljedeće godine 30.000 do 40.000 komada trebalo bi biti prodano Amerikancima. HS-ov pištolj XDS ima PCT, odnosno Međunarodnu prijavu i već je prodano oko 60.000 pištolja. Ciljnik optički ispitan je po standardima NATO-a i nekoliko tisuća komada prodano je Hrvatskoj vojsci. Od sljedeće godine trebali bi se naći i na američkom tržištu – napominje predsjednik Udruge inovatora Karlovačke županije Marko Bubaš.

Prodavali bi struju HEP-u

Dodaje da je veliko zanimanje i za Postupak za proizvodnju prostirke za papkare i kopitare i njeno recikliranje u kompost. Kontejner tog proizvoda već je otišao u Katar, a iduće bi se godine mogao prodavati u šleperima. Novi proizvod nudi i Tvornica turbina d.o.o. Karlovac. Riječ je o parnoj turbini koja se za proizvodnju električne, ali i toplinske energije koristi biomasom. Struja bi se prodavala HEP-u, a koristila bi se u kućanstvima i tehnološkim postrojenjima.

– Pregovaramo s potencijalnim investitorima. No situacija je takva da ćemo proizvod prije prodati u inozemstvu nego u Hrvatskoj – kaže direktor Tvornice Turbina Ivica Mikšić.

Ivona Škalamera/VLM

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.