Udruga maloljetnih dragovoljca Domovinskog rata najavila prosvjed na Markovom trgu

Udruga maloljetnih dragovoljca Domovinskog rata Hrvatske (UMDDRH) će u srijedu, 10. listopada, s početkom u 10 sati, prosvjedovati na Markovom trgu u Zagrebu. Razlog prosvjeda i traženje da premijer Zoran Milanović primi predstavnike Udruge je taj što maloljetni branitelji, kao posebna skupina, još uvijek nisu inkorporirani u Zakon o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskom rata. priopćeno je iz te udruge.

“Na ovaj način, prosvjedom, obraćamo se hrvatskoj javnosti i premijeru, jer od 2006. godine ne uspijevamo regularnim putem ostvariti naše zakonsko pravo. Saborskom odboru za ratne veterane obraćali smo se dva puta 2006. godine, potom 2007. i 2008. godine, sve bez uspjeha. Obratili smo se potom 2009. godine Saborskom odboru za ljudska prava, na brojnim smo okruglim stolovima ukazivali na nepravdu nanesenu djeci – ratnicima, ove godine je naš zahtjev opet upućen Odboru za ratne veterane, no niti jedna naša aktivnost kojima smo ukazivali na činjenicu da je u tom dijelu potrebno izmijeniti (nadopuniti) Zakon o pravima hrvatskih branitelja – nije dala rezultate”, poručuju iz UMDDRH.

U studenom 2010. godine obratili su se i predsjedniku RH dr. Ivi Josipoviću, želeći objasniti apsurdnu zakonsku situaciju u kojoj se maloljetni hrvatski branitelji nalaze godinama i koju je potrebno ispraviti. Iz Ureda predsjednika nikada nisu dobili odgovor.

Prethodno, dok se 2004. godine radilo na izmjenama i dopunama navedenog Zakona, obratili su se Ministarstvu branitelja. Zakon je stupio na snagu 2005. godine, a u njemu ni tada nije bilo mjesta za maloljetne branitelje, niti su njihovi prijedlozi prihvaćeni.

Sada, Ministarstvo branitelja aktualne Vlade je upravo izradilo nacrt prijedloga izmjena i dopuna Zakona o pravima hrvatskih branitelja, koji će krenuti u saborsku proceduru. Dok se na tome radilo, na vrijeme su, kako tvrde, poslali prijedloge. Međutim, maloljetni branitelji ni sada ne spominju u Zakonu!!!

“Mi smo 1991. godine, sa 13,14,15,16 ili 17 godina,  početkom agresije na Hrvatsku, stupili u oružane sukobe i tijekom obnašanja dužnosti nismo bili pošteđeni ratnih zadataka koji su nam bili postavljeni. Ratne strahote i stradavanja u raznim situacijama zajedno smo proživjeli sa svojim starijim suborcima. Imamo svu potrebnu dokumentaciju o sudjelovanju u Domovinskom ratu (MORH, MUP) u vremenu kada smo bili maloljetni. Kome danas smetamo? Koji su stvarni razlozi da maloljetni branitelji nisu kao posebna skupina inkorporirani u Zakon o pravima hrvatskih branitelja? Psihičke i fizičke posljedice ratovanja „nosimo“ sami, a minimum što bi za nas trebala „ponijeti“ hrvatska država je da nas prizna u Zakonu. Je li moguće da tražimo previše?”, pitaju se maloljetni branitelji, poručujući kako je samo u obrani Vukovara sudjelovala su 93 maloljetna branitelja, od kojih je 46 poginulo braneći grad.

“Maloljetni branitelji ratovali su na svim hrvatskim bojišnicama i sudjelovali u svim oslobodilačkim akcijama. Mi preživjeli pokušavamo sačuvati naše dostojanstvo i stoga pozivamo sve braniteljske udruge da 10. listopada dođu na Markov trg i da nam daju potporu u našim traženjima”, poručuju iz Udruge maloljetnih hrvatskih branitelja.

 

R. Horvat

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.