Tovarnik: Spomenik žrtvama velikosrpske agresije

Tovarnik Spomenik žrtvama velikosrpske agresije

Udruga dr. Ante Starčević i Općina Tovarnik na čelu s načelnikom gosp. Jakobom Asićem najavljuju da će dana 31. siječnja 2013. godine na 15. obljetnicu ukopa pedeset i troje mještana svečano otkriti spomen-obilježje u Tovarniku.

Ideja za spomenik rodila se kod članova udruge dr. Ante Starčević – Tovarnik. Prošle godine u Tovarnik su iz kamenoloma blizu Splita od tvrtke “Markam-G” iz Donjeg Dolca stigle kamene stijene, koje je vlasnik tvrtke gosp. Luka Markić donirao Udruzi. Želja nam je spomen obilježjem sačuvati trajnu uspomenu budućim generacijama na hrabrost onih kojih više nema. Prijedlog spomenika je kamena stijena koja bi bila osvijetljena u čiji će postament biti ugrađena ploča sa imena svih ubijenih, poginulih i nestali tijekom Domovinskog rata.

Svako mjesto gdje je prolivena krv za slobodnu i neovisnu Hrvatsku treba obilježiti na dostojan način. Spomenik je posvećen svim mještanima Tovarnika koji su svoje živote dali za Hrvatsku. Među žrtve biti će upisano i troje Srba koji su ubijeni u velikosrpskoj agresiji na Tovarnik. Uvjereni smo da će spomenik biti ponos svih branitelja i građana s obzirom na značenje Tovarnika u hrvatskoj povijesti.
Podizanje spomenika nastavak je djelatnosti Udruge dr. Ante Starčević iz Tovarnika. Nakon objavljivanja knjiga, organizacije znanstvenog simpozija, snimanja filmova i drugih poduhvata, Udruga nastavlja radom na zaštiti povijesnih i drugih vrijednosti hrvatske baštine.

Za Udrugu dr. Ante Starčević – Tovarnik

Antun Ivanković, predsjednik

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.