Braniteljske udruge Gotovinu i Markača proglasile junacima Domovinskog rata

Ususret izricanju pravomoćne presude generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, Koordinacija braniteljskih udruga Grada Zagreba održala je danas tribinu “Dižemo glas do neba – oslobodite hrvatske generale”, na kojoj su Gotovinu i Markača proglasili hrvatskim junacima Domovinskog rata, a od Sabora zatražili da dopuni Deklaraciju o Domovinskom ratu, kako bi osigurao njezinu nepovredivost nakon ulaska Hrvatske u EU.

Prvostupanjsku presudu dvojici generala sudionici tribine nazvali su sramotnom, ističući da je operacijom Oluja Hrvatska oslobodila svoje okupirane krajeve, ali i bihaćku enklavu.

U tribini je sudjelovao i sisački biskup Vlado Košić, koji je istaknuo da su kršćani i svi dobri ljudi “dužni dići glas protiv nepravde koja se nanosi, ne samo generalima, nego i čitavoj Hrvatskoj”.

Izvijestio je da će se u župama sisačke biskupije sutra čitati njegovo pismo kojim je vjernike pozvao da se mole za pravednu presudu generalima. “Vjernicima treba tumačiti da to nije samo suđenje generalima, nego i Hrvatskoj, a to znači nama i našoj budućnosti”, rekao je Košić, ocijenivši da se Hrvatskoj nastoji nametnuti istina kojom se želi podjarmiti hrvatski narod.

Ustvrdio je i da su generali žrtvovani zbog nekih viših principa te da su “naši predstavnici time prihvatili nametanje teze o građanskom ratu u Hrvatskoj i žrtvovali heroje obrane i naše osloboditelje”.

Podsjetio je na progone, agresiju i uništavanje crkvi u njegovoj biskupiji te ocijenio da su predstavnici vlasti trebali inzistirati da UN donese deklaraciju kojom bi se Domovinski rat proglasio pravednim, jer je bio obrambeni.

“Trebamo ujediniti sve naše ljude, znanje i sile i reći – e, sada je dosta. Još uvijek nije prekasno. Ako mi kao narod pokažemo jedinstvo, sile zla će odstupiti, jer se bole molitve”, poručio je Košić.

Predsjednik Hrvatskoga žrtvoslovog društva Zvonimir Šeparović ustvrdio je, pak, da je Haški sud utemeljen i radi kao politički sud, zbog čega je “vukovarsku trojku” kaznio simbolično, a hrvatskim generalima dosudio dugogodišnje zatvorske kazne.

Bivšu hašku tužiteljicu Carlu Del Ponte nazvao je “čudnom spodobom koja je zaustavila gotove optužnice protiv vrha JNA i surađivala sa Savom Štrbcem”.

Šeparović je ustvrdio da u postupku u prvom stupnju nisu dokazane teze o prekomjernom granatiranju i udruživanju u zločinački pothvat, na temelju kojih su generali osuđeni, zbog čega je uvjeren da sudsko vijeće neće potvrditi takvu presudu.

“Dobra vijest je da je žalbeno vijeće tražilo teze o alternativnoj vrsti odgovornosti, ako se ne dokaže prekomjerno granatiranje i zločinački pothvat”, rekao je Šeparović, kojemu optimizam budi i činjenica da je na čelu Vijeća Theodor Meron, za kojega ističe da je čovjek s moralnim integritetom i šekspirolog “koji dobro zna što je žrtva”.


“Uvjeren sam da neće potvrditi sramotnu presudu, da će ona biti blaža i razumnija, a želimo da bude pravedna, što znači da se naše generale oslobodi”, rekao je Šeparović.

“Nismo smjeli dopustiti da se na sjedici VONS-a u hrvatskoj državi odluči da se generala treba locirati, identificirati, uhititi i transferirati u Haag”, rekao je Šeparović, s čim se suglasio i Ante Beljo.

“Čitavo zlo za Hrvatsku ne dolazi iz svijeta, dvije trećine toga zla dolazi iz Hrvatske”, rekao je Beljo, koji je kao glavne “negativce” označio bivšeg premijera Ivu Sanadera i predsjednika Stjepana Mesića.

Predsjednik Udruge specijalne policije Josip Klem građane je pozvao da se u četvrtak, 15. studenog, pridruže misi i cjelonoćnoj molitvi za generale u zagrebačkoj katedrali.

Na kraju tribine, povelja kojom su udruge generale proglasili junacima Domovinskog rata predana je Markačevoj supruzi Mirjani, a istovjetna povelja naknadno će biti uručena i supruzi generala Gotovine Dunji.

Uz predstavnike udruga i govornike, tribini su, među ostalima, nazočili i vojni ordinarij Juraj Jezerinac i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.