Arhiva

Promocija knjige “Haški krivolov”

Poštovani,

izuzetna nam je čast i zadovoljstvo pozvati vas na Književno-glazbeni program „Sjećanje“ i premijerno predstavljanje knjige prof. dr. sc. Miroslava Tuđmana, Haški krivolov, koje će se održati 20.prosinca 2019. godine (petak) u 16,30 sati u osječkom HNK-u (foaje) u organizaciji Hrvatskoga društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Podružnice Osječko-baranjske županije.

Sudionici programa: prof. dr. sc. Miroslav Tuđman – autor                                                                                dr. sc. Antonija Huljev – o knjizi

Anita Šikić – o knjizi

Damir Buljević – moderator

Glazbeni gosti: Blanka Došen, Slaven Batorek

Radujemo se vašem dolasku!

 

 

Dan logoraša

[DAN SJEĆANJA ILI DAN LOGORAŠA ]
Dan sjećanja na zatočenike srpskih koncentracijskih logora tijekom Domovinskog rata u Hrvatskoj obilježavamo 14. kolovoza, kao spomen na posljednju veliku razmjenu hrvatskih i srpskih zarobljenika koja se dogodila toga dana 1992. god. kod Nemetina, nedaleko od Osijeka. Toga je dana, po načelu svi za sve, iz srbijanskih logora oslobođeno 714 hrvatska branitelja i civila.
Na teritoriju Srbije, BiH, Crne Gore i okupiranih dijelova Republike Hrvatske tijekom 1991. i 1992. god. nalazilo se 64 logora i zatvora za koje se zna lokacija (od toga je 30 bilo na području okupirane Hrvatske), a u koje su bili odvođeni i svakodnevno mučeni i ponižavani hrvatski branitelji, ali i drugi civili, među kojima je bilo i puno žena, staraca i djece. Neki od logora su bili u ovim mjestima: Stajićevo, Begejci, VIZ Beograd, Novi Sad, Sombor, Šid, Srijemska Mitrovica, Niš, Borovo Selo, Dalj, Darda, Jagodnjak, Vukovar, Ovčara, Negoslavci, Stara Gradiška, Knin, Glina, Okučani, Banja Luka, Manjača, Zenica itd.
Prema podacima Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, kroz te je koncentracijske logore tijekom Domovinskog rata prošlo preko 30.000 osoba (od toga 3.000 žena i 500 djece), od kojih je izravno ubijeno ili podleglo posljedicama zlostavljanja i mučenja oko 300 osoba, a oko 2.500 osoba nije ni stiglo u logor, nego su nakon zarobljavanja ubijeni ili umrli od posljedica batinanja i maltretiranja. Najmlađa ubijena osoba u srpskim koncentracijskim logorima imala je svega 6 mjeseci, a najstarija 104 godine.

Uređenje spomen obilježja logoraša u Nemetinu

Članovi udruge Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Osječko-baranjske županije i studenti smjera Hortikulture i polaznici izbornog predmeta Oblikovanje krajobraza i dendrologija sa Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku koju vodi Alka Turajlija, dipl.ing.viši predavač, Predstojnik Katedre za agrikulturu i hortikulturu, J.J.Strossmayera u Osijeku i ove godine održati će radno-edukativnu radionicu „Spomen obilježje Nemetin“,s ciljem uređenja  spomen obilježja sadnjom cvijeća i drugih biljnih vrsta koji nedostaju u našem okolišu.

Aktivnost će se održati:

  1. travnja 2019. godine u 9,30 sati na Spomen obilježju najveće razmjene

 logoraša u Nemetinu