Vukovar proglašen mjestom posebnog pijeteta – SDP i SDSS protiv

Većinom glasova vijećnika, vukovarsko Gradsko vijeće usvojilo je danas izmjene i dopune Statuta Grada kojima se područje Vukovara proglašava mjestom posebnog pijeteta na žrtvu Domovinskog rata, propisuje da je službeni jezik hrvatski i pismo latinično te da se područje Vukovara u cijelosti izuzima od primjene odredaba Zakona o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina i od članka 12. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, javlja Hina.

Za navedene izmjene i dopune Statuta glasovalo je 12 vijećnika HDZ-a i HSP-a dr. Ante Starčevića, koji su usvojene izmjene i dopune i predložili, i predsjednik Gradskog vijeća, nezavisni Željko Pinjuh, koji je ljetos zbog priklanjanja koaliciji HDZ-a i HSP-a AS u vukovarskom Vijeću brisan iz članstva SDP-a.

Usvojenim izmjenama Statuta promjenjen je dosadašnji stavak 3. članka 61. koji je izglasan 2009. na prijedlog vijećnika HDZ-a, HSP-a i SDSS-a. Njime se propisivalo da u skladu s odredbama Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina i Statuta Grada Vukovara, pripadnici srpske nacionalne manjine imaju pravo slobodne uporabe srpskog jezika i ćiriličnog pisma u društvenom i javnom životu te u službenoj komunikaciji u javnim poslovima iz samoupravnog djelokruga Grada Vukovara.

fe4cc51bab09db23fa169151777e4812
Vijećnici su prihvatili većinom glasova i zaključak o upućivanju dopisa Vladi RH i nadležnim ministarstvima sa zahtjevom za žurno provođenje Zakona o prebivalištu u Gradu Vukovaru koji je inicirao Klub vijećnika HDZ-a. U obrazloženju se navodi kako po popisu stanovništva iz 2011. u Vukovaru živi 27.683 stanovnika, dok se istodobno u policijskoj evidenciji nalazi više od 42.000 stanovnika. “Tvrdim da u gradu Vukovaru ne živi više od 25.000 stanovnika od kojih je oko 6000 Srba”, rekao je vijećnik Pilip Karaula (HDZ).

D.B.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.