Udruge i Ured za pastoral protiv ministra: Roditelji, ne dajte da vam Jovanović kvari djecu

Civilne udruge bliske Katoličkoj crkvi, ali i službena crkvena tijela poput Ureda za pastoral obitelji Zagrebačke nadbiskupije kardinala i nadbiskupa msgr. Josipa Bozanića, krenule su u žestoku ofenzivu protiv zdravstvenog odgoja ministra Željka Jovanovića.

Ne samo što roditelji potpisuju peticiju kojom traže da se njihovoj djeci omogući alternativni program, nego pojedine udruge poput “Vigilarea” izrijekom pozivaju roditelje da bojkotiraju nastavu, a djecu izvuku sa satova na kojima se predaje Jovanovićev “spolni odgoj“ te ih opravdaju ispričnicama, piše Slobodna Dalmacija.

U brojnim zagrebačkim župama u tijeku su tribine koje organizira Ured za pastoral obitelji Zagrebačke nadbiskupije, a na kojima se roditelje detaljno upoznaje sa stavkama programa koji je sastavio tim stručnjaka okupljen u Agenciji za odgoj i obrazovanje i koji je od jeseni krenuo u školama.

– Želimo jasno reći: mi jesmo za zdravstveni odgoj i jesmo za spolni odgoj. Ali, roditeljima se mora ponuditi izbor, odnosno alternativni program u skladu s njihovim sustavom vrijednosti. Ministar Željko Jovanović ne može se postavljati iznad Ustava! – poručuje predstojnik Ureda mr. sc. Vice John Batarelo.

Udruge koje se protive uvedenom programu, kao i Crkva, pozivaju se na članak 63. Ustava koji kaže da su “roditelji dužni odgajati, uzdržavati i školovati djecu te imaju pravo i slobodu da samostalno odlučuju o odgoju djece“.

– Forsiranje programa protivno je Ustavu. Ministar kaže da nemamo dvije matematike, pa nećemo imati ni dva zdravstvena odgoja. No, to se ne može uspoređivati, jer je matematika egzaktna znanost bez vrednota, dok o spolnom odgoju ne možete govoriti bez sustava vrijednosti. U demokratskom društvu mora postojati pravo na izbor – kaže Batarelo.

U Uredu su nezadovoljni jer se prilikom donošenja programa nitko nije konzultirao s roditeljima, niti je ministar organizirao tribine na kojima bi ih se jasno upoznalo zašto se program uvodi i što će se podučavati.

– Sramotno je da smo dovedeni pred gotov čin i da ministar prijeti kako će dijeliti neopravdane djeci koja ne budu pohađala program. Ali, spremni smo i na takav oblik bojkota iako su sada ključne informacije. Roditelji s kojima razgovaramo šokirani su, a koliko čujemo, i neki nastavnici ne žele provoditi takav program. Uvjeren sam da na ovome neće stati – ističe Batarelo.

Također, šizofrenom naziva situaciju u kojoj će djeca na školskom vjeronauku slušati jedne, a na zdravstvenom odgoju posve proturječne informacije.

M.M.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.