UBIUDR: Potpišite zahtjev hrvatskom Saboru i Vladi za provođenje u djelo Deklaracije o domovinskom ratu

Udruga branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata Podravke(UBIUDR) traži podršku i pomoć svih kojih se to tiče da Hrvatski sabor počne provoditi Deklaraciju o Domovinskom ratu, koju je 13. listopada 2000. donio Zastupnički dom Hrvatskog državnog sabora, a koja je do danas ostala „mrtvo slovo na papiru“.

Naime, u toj Deklaraciji među ostalim se jasno i nedvosmisleno ističe  da je na Republiku Hrvatsku oružanu agresiju izvršila Srbija, Crna Gora i JNA s oružanom pobunom dijela srpskog pučanstva u Republici Hrvatskoj, da je Hrvatska vodila pravedan i legitiman, obrambeni i osloboditeljski, a ne  agresivni i osvajački rat prema bilo kome u kojem je branila svoj teritorij od velikosrpske agresije unutar međunarodno priznatih granica, da će Republika Hrvatska u okviru materijalnih mogućnosti osigurati svim hrvatskim braniteljima, obiteljima poginulih i stradalnicima Domovinskog rata, koji su najzaslužniji za njezino stvaranje, punu zaštitu, dostojanstvo i skrb, da je  radi dostojanstva Domovinskog rata hrvatsko pravosuđe dužno procesuirati sve moguće slučajeva pojedinačnih ratnih zloćina, teških povreda humanitarnog prava i svih drugih zločina počinjenih u agresiji na Republiku Hrvatsku i u oružanoj pobuni te tijekom Domovinskog rata, strogo primjenjujući načela individualne odgovornosti i krivnje. Uz to Hrvatski sabor je u ovom dokumentu pozvao sve građane i društvene institucije, sindikate, udruge i medije, a obvezao sve dužnosnike i sva državna tijela Republike Hrvatske, da na navedenim načelima štite temeljne vrijednosti i dostojanstvo Domovinskog rata, kao zalog naše civilizacijske budućnosti. Na taj način, ističe se dalje, čuva se moralni dignitet hrvatskog naroda i svih građana Republike Hrvatske i tako se štiti čast, ugled i dostojanstvo svih branitelja i građana Republike Hrvatske koji su sudjelovali u obrani Domovine.

Međutim, svjedoci smo činjenice da se više gotovo i ne spominju agresori na Republiku Hrvatsku, da Srbija i Crna Gora ne da do danas nisu platile ratnu odštetu, već nisu ni priznale da su sudjelovale u agresiji, da hrvatsko pravosuđe još ni izdaleka nije počelo procesuirati ratne zločince za nedjelja u Vukovaru, Škabrnji, Voćinu, Vinkovcima, Petrinji, Sisku, Pakracu, Lipiku, Daruvaru, Županji, Ćelijama, Aljmašu, Gospiću, Zadru, Šibeniku, pa sve do Karlovca i Dubrovnika, da ni nakon više od 20 godina od početka obrambenog rata nemamo ni popise ratnih izdajica, dezertera, profitera, da Republika Hrvatska još ni izdaleka nije osigurala skrb hrvatskim braniteljima i stradalnicima, te da oni koji se spominju u ovoj Deklaraciji (sva čast iznimkama) uopće ne štite  temeljne vrijednosti i dostojanstvo hrvatskog Domovinskoga rata.

Zbog toga mi dolje potpisani tražimo:

1)      da Hrvatski sabor i Vlada Republike Hrvatske počne provoditi Deklaraciju o Domovinskome ratu

2)      da ove državne institucije navedenu Deklaraciju  ponovno stave na dnevni red jedne od svojih sjednica

3)      da se izjasne hoće li i kada osigurati skrb za sve hrvatske branitelje (od kojih su na tisuće nezaposleni, bez minimalnih sredstava za život svojih obitelji, što je i izravna posljedica oko dvije tisuća  do sada izvršenih suicida ljudi koji su bili prvi kad je trebalo, itd.,i tako redom).

4)      te da se obveže sve dužnosnike i sva državna tijela RH, ali i ostale, da štite, a ne da blate Domovinski rat i njegove sudionike, što u zadnje vrijeme poglavito dolazi do izražaja.

Poštovani,

UKOLIKO SE SLAŽETE S OVIM ZAHTJEVOM, MOLIMO VAS DA NAM ŠTO PRIJE PUTEM e-maila, fax-a 048-651-573, ili na mob. 099-6651-562, DOSTAVITE VAŠE IME I PREZIME I ZANIMANJE, PA DA VAS UVRSTIMO KAO JEDNOG OD POTPISNIKA!

UNAPRIJED HVALA.

Mladen Pavković, predsjednik UBIUDR Podravka, tel/fax:048-651-573, 099-6651-562

2 misli o “UBIUDR: Potpišite zahtjev hrvatskom Saboru i Vladi za provođenje u djelo Deklaracije o domovinskom ratu

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.