TUŽITELJSTVO ZA RATNE ZLOČINE SRBIJE

Istraga protiv srpskih novinara koji su poticali na ratne zločine

Propaganda u medijima pod kontrolom režima Slobodana Miloševića bila je nedozvoljena i ugrožavala je često i pravo na život

Piše: Miroslav Flego/VLM
 Tužiteljstvo za ratne zločine Srbije provodi predistražne radnje protiv nepoznatih osoba, novinara i urednika nekih medija u Srbiji zbog poticanja ratnih zločina i pozivanja na njih u 90-tima, javlja agencija Tanjug dodajući kako se u dopisu Vladimira Vukčevića, glavnog tužitelja za ratne zločine objavljenom na internet stranici srpske novinarske udruge NUNS, navodi “kako otvaranje pitanja nositelja nedozvoljene propagande nije u suprotnosti s ostvarivanjem ljudskog prava na slobodu misli i opredjeljenja”.

U dopisu se također navodi kako je Tužiteljstvo, “temeljem podataka i informacija iz do sada pribavljenog dokumentiranog materijala i u vezi s kaznenom prijavom Izvršnog odbora NUNS-a iz srpnja 2009. utvrdilo postojanje osnovane sumnje za vođenje predistražnog postupka”. Cilj Tužiteljstva u ovom predmetu, pojašnjava Vukčević, nikako nije ugrožavanje sloboda i prava novinara zajamčenih srpskim i međunarodnim pravnim aktima, već provjera je li zlouporaba ovih prava u konkretnim slučajevima dovela do ugrožavanja prava na život civilnog stanovništva, te da li sadrži elemente kaznenog djela ratnog zločina.

Propaganda u medijima pod kontrolom režima Slobodana Miloševića bila je nedozvoljena i ugrožavala je često i pravo na život, imala je za cilj dehumanizaciju protivnika, lišavanje njene žrtve statusa ljudskog bića, navodi se u dopisu i dodaje kako je medijska propaganda 90-tih na prostorima bivše Jugoslavije bila uvod u rat.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.