S ponosom na Dan neovisnosti i 23. obljetnicu utemeljenja GS OSRH

Dan neovisnosti Republike Hrvatske i 23. obljetnica utemeljenja Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske prigodno su obilježeni danas dvorani Doma Hrvatske vojske “Zvonimir” u Zagrebu u nazočnosti ministra obrane Ante Kotromanovića, načelnika Glavnog stožera generala zbora Drago Lovrić, izaslanika predsjednika RH i vrhovnog zapovjednika Zlatka Gareljića.

Čestitavši Dan neovisnosti Republike Hrvatske i Dan Glavnog stožera izaslanik predsjednika Republike, njegov savjetnik za obrabnu Zlatko Gareljić naglasio je da je Hrvatska vojska nastala u teškim uvjetima ugroze teritorijalne cjelovitosti i rekao da je u tome posebnu važnost imalo formiranje Glavnog stožera.

“Danas su Oružane snage dio sigurnosnog obrambenog sustava, koje svojim sudjelovanjem u brojnim mirovnim misijama diljem svijeta doprinose sigurnosti svih građana te pomaže u slučajevima prirodnih katastrofa”, istaknuo je Gareljić.

Ministar obrane Ante Kotromanović prisjetio se utemeljenja Glavnog stožera, 21. rujna 1991. godine. “S ponosom se prisjećam vremena kada je formiran Glavni stožer i Ministarstvo obrane Republike Hrvatske. U teškim uvjetima, uz puno srca i morala uspjeli smo osloboditi našu domovinu, a danas smo svojim radom ostvarili želju za ulaskom u NATO savez i Europsku uniju”, istaknuo je ministar.

“Završit ćemo svoje dužnosti u Ministarstvu obrane i Oružanim snagama, izaći iz sustava, ali iza nas ostaje institucija koja mora ići naprijed. Oružane snage u budućnosti trebaju biti male, ali snažne, sa sjajnim ljudima, koji se stalno školuju i usavršavaju”, zaključio je Kotromanović.

Načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Drago Lovrić naglasio je značaj vizionarstva i menadžerskih sposobnosti bivših načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga, koji su “svojim znanjem i upornošću omogućili da naše oružane snage uvijek rade prave stvari na pravi način”. Naglasio je i važnost Oružanih snaga u mirnodopskom razdoblju. “Saveznici i partneri nas doživljavaju kao snažnog i pouzdanog partnera i saveznika koji odgovorno i profesionalno ispunjava svoje obveze”, dodao je.

Tijekom svečanosti dodijeljena su i odlikovanja, promaknuća i pohvale zaslužnim pripadnicima OS RH i MORH-a.

Predsjednik RH i vrhovni zapovjednik OS RH nagradio je brigadnog generala Ivana Jurića, a pohvaljen je brigadni general Ivica Olujić.

Odlukom Predsjednika RH i vrhovnog zapovjednika OS RH u viši čin promaknuto je 140 časnica i časnika Ministarstva obrane i Oružanih snaga RH.

Redom hrvatskog trolista odlikovan je pukovnik Ivica Čelik, a Redom hrvatskog pletera odlikovano je 11 časnica i časnika Oružanih snaga RH.

U sklopu obilježavanja Dana Glavnog stožera, tijekom prijepodneva izaslanstva Oružanih snaga RH položila su vijence i zapalili svijeće na grobovima bivših načelnika GS OS RH. Tako je na gradskom groblju Sisak odana počast stožernom generalu Janku Bobetku, a na gradskom groblju Mirogoj odana je počast stožernim generalima Zvonimiru Červenku i Martinu Špegelju, te generalu zbora Imri Agotiću.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.