Pokrenut projekt za promicanje društvenog poduzetništva hrvatskih branitelja

Ministarstvo hrvatskih branitelja održalo je u ponedjeljak, 13. studenoga, u Splitu prvu od četiri konvencije koje se provode u okviru projekta Promicanje društvenog poduzetništva hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, organizacija civilnog društva i zadruga braniteljske i stradalničke populacije iz Domovinskog rata.

Projekt se sufinancira sredstvima Europskog socijalnog fonda i njegova je ukupna vrijednost 2.132.439,98 kuna, a kroz spomenute četiri konvencije te brojne edukacije i poslovno mentorstvo provodit će se 18 mjeseci.

Otvarajući I. konvenciju, državna tajnica u Ministarstvu hrvatskih branitelja Nevenka Benić naglasila je kako su mnogi hrvatski branitelji, nakon što su dali svoj obol u Domovinskom ratu, odlučili  gospodarski graditi zemlju, ne biti teret državi već u svojim zajednicama okupiti svoje ratne prijatelje i krenuti u zajedničko poduzetništvo. „Mnogi od vas to su i uspjeli i zaista postali primjer za vrlo uspješna gospodarstva prepoznata u vašim sredinama, ali i šire. Na tom putu Ministarstvo hrvatskih branitelja nastojalo Vam je pružiti svu potporu. Zajedno smo učili, zajedno se pomagali i došla su vremena kada tu suradnju možemo dići na novu kvalitetniju razinu, kada Ministarstvo sa svojim djelatnicima i suradnicima i uz potporu iz Europskih fondova može odgovoriti na Vaša brojna pitanja, ponuditi edukaciju, poslovno mentorstvo za daljnji razvoj braniteljskog zadrugarstva i udruživanja, kao i izdašniju novčanu potporu“, istaknula je Benić.

Ministarstvo hrvatskih branitelja svjesno je značaja braniteljskog zadrugarstva i mogućnosti razvoja društvenog poduzetništva udruga iz Domovinskog rata, no isto tako je svjesno da od ideje do ostvarenja poslovnog plana branitelji nailaze na brojne poteškoće. Upravo je iz tog razloga osmišljen ovaj projekt.

„Vjerujem kakoprepreke možemo zajednički otkloniti upravo ovim projektom i korištenjem fondova Europske unije. Možete računati na našu svekoliku podršku u realizaciji vaših projekata koji će, uvjereni smo, biti na korist i vama i zajednici u kojoj živite, a slijedom toga i čitavom hrvatskom društvu. To je najbolji put da hrvatski branitelji i stradalnici Domovinskog rata ostvare svoje aktivno mjesto u hrvatskom društvu, da budu priznati kao što su bili kada su branili i stvarali hrvatsku državu“, poručila je državna tajnica Nevenka Benić.

Ovi projekti i novac namijenjen poduzetništvu svakako će pridonijeti da i oni hrvatski branitelji koji su teže zapošljivi pronađu način da pokrenu vlastitu poduzetničku ideju ili pak da postanu dio poduzetničkog tima zajedno sa svojim kolegama.

Brojne braniteljske zadruge i udruge ovom su prigodom izložile svoje proizvode i prezentirale  projekte.
Konvenciju su pozdravili župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban, zamjenica gradonačelnika grada Splita Jelena Hrgović te zamjenik upraviteljice Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva Luka Bogdan. Preostale tri konvencije održat će u studenome i prosincu u Opatiji, Zagrebu i Osijeku.

O zadrugama i udrugama hrvatskih branitelja:

  • godišnje Ministarstvo hrvatskih branitelja sufinancira prosječno tristotinjak projekata braniteljskih udruga iz Domovinskog rata, a od 2004. do danas 475 braniteljskih zadruga koristilo je poticajne mjere
  • od ukupno 475 braniteljskih zadruga koje su ostvarile potporu Ministarstva, njih 286 i dalje aktivno djeluje i više godina nakon prestanka korištenja potpore. Održivost u više od 60 posto braniteljskih zadruga korisnica potpore Ministarstva nije zanemariv broj uzimajući u obzir cjelokupnu gospodarsku situaciju u Republici Hrvatskoj proteklih godina
  • braniteljske zadruge-korisnice potpore Ministarstva pretežno se bave poljoprivredom (56%) te turizmom i ugostiteljstvom (12%), a bitno je spomenuti i pčelarstvo, ribarstvo, prerađivačku djelatnost te građevinarstvo
  • najveći broj braniteljskih zadruga-korisnica potpore djeluje na području Splitsko-dalmatinske županije, zatim Osječko-baranjske, Karlovačke, Sisačko-moslavačke i Vukovarsko-srijemske županije

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.