Poginuli i umrli pripadnici 3. gardijske brigade `Kune` dobiti će svoj spomenik

36942d3ae6b9b77f762ded96b79caf08_L

Poginuli i umrli pripadnici legendarne 3. gardijske brigade Kune 29. travnja dobiti će svoj spomenik. Konačno, reći će mnogi. Radi se o devet tona teškom spomeniku kojeg su izradila četvorica akademskih kipara.

Masivni spomeniku od proteklog tjedna nalazi na zapadnom ulazu u sveučilišni kampus, odnosno na ulazu iz Svačićeve ulice, na mjestu gdje je nekada bilo sjedište brigade.

Izradila su ga četvorica kipara Mato Tijardović, Ivo Tolić te Slobodan i Ljudva Minđeka od kamena i drveta asvečano će biti prikazan javnosti 29. travnja, na dan obilježavanja 22. osnutka 3. brigade. Spomenik će do tada biti zatvoren drvenom oplatom.

Spomenik je postavljen na inicijativu Udruge ratnih veterana 3.a brigade Zbora narodne garde uz potporu Odbora za branitelje Domovinskog rata i braniteljske udruge Grada Osijeka a trošak izrade u iznosu od 150 tisuća kuna podmirili su Ministarstvo branitelja, Osječko-baranjska županija i Grad Osijek.

Kroz 3. brigadu od njezinog osnutka prošlo je oko deset tisuća branitelja. Kune su sudjelovle u obrani Osijeka, Vukovara, Vinkovaca te brojnih drugih mjesta u Slavoniji i Baranji, a sudjelovali su u operacijama Maslenica i Bljesak. Tijekom ratnih djelovanja poginulo je 369 pripadnika brigade, 15-orica se vode kao nestali, a više od tisuću je ranjeno i ozlijeđeno.

Moj Osijek

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.