Osijek priredio feštu za generala Markača: Ovdje se branila cijela Hrvatska

 

Obnovljeni osječki Trg slobode večeras je, uoči sutrašnje proslave Dana grada Osijeka, svečano otvorio general Mladen Markač podizanjem gradskog, županijskog i hrvatskog stijega.


U Osijeku se branila cijela Hrvatska, rekao je Markač i odao počast svim braniteljima, posebno onima koji su dali svoje živote za slobodnu Hrvatsku. Oslobađajuća presuda u Haagu pokazala je da je Srbija agresor i da je Hrvatska vodila pravednu, obrambenu, oslobodilačku borbu za svoju slobodu, rekao je. Domovina se nosi u srcu a sloboda je najveća tekovina koju čovjek ima, kazao je i istaknuo kako u svom srcu nema ljutnje ni želje za osvetom jer to nije put koji vodi u sretnu budućnost koju moramo graditi za sebe i svoju djecu, kazao je general Markač.

U obnovu Trga slobode, koji koji se prostire na 10 tisuća četvornih metara, uloženo je oko 24 milijuna kuna, rekao je gradonačelnik Krešimir Bubalo, koji je čestitao Osječanima Dan grada. Simbolika Trga slobode, “najljepšeg hrvatskog trga”, velika je jer ga otvara general Markač koji je zajedno s generalom Antom Gotovina dokazao kako je sloboda najvažnija hrvatska tekovina, kazao je Bubalo i zahvalio svim hrvatskim braniteljima koji su branili i obranili i Osijek i cijelu Hrvatsku, posebno onima koji su dali živote. Dodao je kako će i general Ante Gotovina ovih dana posjetiti Osijek.

Podsjetio je da Osijek sutra slavi svoj 226 rođendan, na dan kad je carica Marica Terezija 1786. godine ujedinila tri gradske cjeline, Donji grad, Tvrđu i Gornji grad u jednu gradsku cjelinu.

Obnovljeni trg blagoslovio je đakovačko-osječki nadbiskup msgr. Marin Srakić. Sloboda je uistinu velika tekovina svakog čovjeka, ona nosi i u srcu i u djelima, rekao je. Trg slobode u središtu Osijeka govori o nepokorenom Gradu Osijeku, a oslobađajuće presude generalima Gotovini i Markaču velika su tekovina za sve nas, rekao je nadbiskup Srakić.

General Mladen Markač na prepunom osječkom Trgu slobode pozdravljao se s velikim brojem građana koji su ga oduševljeno dočekali.

Osječko Gradsko vijeće donijelo je prije nekoliko dana odluku da se počasnim građanima Osijeka proglase generali Ante Gotovina i Mladen Markač.

Svečana sjednica Gradskog vijeća na kojoj će se obilježiti Dan grada, 2. prosinca, održat će se sutra u podne u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku

R.H..

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.