Obljetnica razmjene 714 zarobljenika kod Nemetina

PROGRAM “SJEĆANJE”

Programom “Sjećanje” u prostoru Barutane obilježena je dvadeseta obljetnice najveće razmjene ratnih zarobljenika Domovinskog rata kod Nemetina te Dan sjećanja na zatočenike neprijateljskih logora tijekom Domovinskog rata.

Kulturni program, izložbu fotografija te promociju knjiga organiziralo je  Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora Osječko-baranjske županije a suorganizator je bila udruga Auxilium.

75 svijeća u znak sjećanja na još uvijek nestale osobe u Osječko-baranjskoj županiji

– U Nemetin je iz okupiranih krajeva Hrvatske i Srbije prije 20 godina stiglo 714 logoraša koji su nakon razmjene prevezeni u Osijek gdje su dobro prihvaćeni nakon svoje životne tragedije. Njima u čast i u znak zahvale osmislili smo program u kojem se promoviraju knjige ratne tematike, prikazujemo film koji prikazuje put logoraša od te razmjene do danas, a tu je i izložba fotografija ratnih fotoreportera. Danas smo bili i na mjestu razmjene zarobljenika gdje smo se u podne pomolili za naše suborce, rekao je Damir Buljević iz HDLSKL-a Osječko-baranjske županije.Isto tako zahvalio se gradu Osijeku i njenim sugrađanima koji su tih dana ali i inače u Domovinskom ratu  pokazali nesebičnu podršku i brigu za svoje junake .Neka ovaj dan bude sjećanje  i na sve nestale u Domovinskom ratu rekao je Buljević.

Jedna od knjiga promoviranih tom prilikom bila je i “260 dana” Marijana Gubine koji je kao 10-godišnjak završio u jednom od logora gdje je bio svjedok, ali i žrtva, kako kaže, najstrašnijeg nasilja.

– Knjigom o sudbinama logoraša među kojima je bilo mališana u dobi od samo nekoliko mjeseci pa sve do staraca starijih od 80 godina htio sam svima prikazati, na svom iskustvu, koliko rat škodi svima te da si nitko ne smije dozvoliti da postane dio nekog rata ili agresije.

Logoraše je pozdravio prigodnim govorom Župan Vladimir Šišljagić,dogradonačelnica grada Osijeka Danijela Lovoković i Slobodan Lang.

Voditelj Programa “Sjećanje je bio Ivan Karalić a himnu je otpjevala Sanja Toth.

D.B.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.