Mirovine Ratnih Stradalnika Neće Se Mijenjati

NOVI Zakon o mirovinskom osiguranju, koji je stupio na snagu 1. siječnja, neće smanjivati mirovine ratnih stradalnika i njihovih obitelji, već će se te mirovine usklađivati na nov način od početka iduće godine, poručeno je s današnje javne tribine “Mirovine ratnih stradalnika – zašto i kako dalje”.

Skup u organizaciji Udruge udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Grada Zagreba i Zagrebačke županije okupio je brojne branitelje i članove njihovih obitelji, zainteresirane za učinak koji će novi zakon imati na njihove mirovine.

Pomoćnik ravnatelja Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje Neven Spetić poručio je da se braniteljske i obiteljske mirovine ratnih stradalnika u ukupnoj svoti ne mijenjaju, ali se po novom zakonu jasno razdvaja koji se dio financira iz mirovinskog fonda, a koji iz državnog proračuna.

Tehnički, to će biti vidljivo od 1. siječnja iduće godine. Dio mirovine pokriven radnim stažem usklađivat će se kao i ostale mirovine, no dio mirovine koji je određen posebnim propisima bit će povećavan samo ako bude rastao državni proračun.

Suorganizator tribine bilo je Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, no ministar Mirando Mrsić, iako najavljen, nije došao na tribinu pojasniti braniteljima što im donosi novi zakon.

Nedolazak ministra, koji se ispričao zbog drugih obveza, izazvao je ogorčenost sudionika koji su protumačili da se proračunske uštede ponovno prelamaju preko njihovih leđa, a Vladu su prozvali da ne zastupa interese građana koji su je izabrali, već radi po diktatu EU.

D.B.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.