S ruba smrti do paraolimpijske slave

Prije 21 godinu život mu je visio o niti nakon granatiranja Dalja, a danas odlazi u sportsku mirovinu kao osvajač dvije medalje na POI, te svjetski prvak i doprvak.

 

Paraolimpijske igre u Londonu prepune su zanimljivih priča sudionika igara. Svakako jedna od najzanimljivijih je Darku Kralju, koji je s ruba smrti stigao do paraolimpijske slave. Prije 21 godinu život mu je visio o niti nakon granatiranja Dalja, a danas odlazi u sportsku mirovinu kao osvajač dvije medalje na POI, te svjetski prvak i doprvak.

Rođen je u Garešnici 6. lipnja 1971. Djetinjstvo je proveo u Grubišnom Polju, gdje je pohađao osnovnu i srednju školu. Igrao je rukomet u RK-u „Česma“ na poziciji kružnog napadača. Sudjelovao je u Domovinskom ratu, kao pripadnik pričuvnog sastava MUP-a te postrojbe za posebne namjene. Teško je ranjen u srpnju 1991. prilikom raketiranja Dalja kada mu je amputirana lijeva natkoljenica.

Atletikom se počeo baviti 2004. godine kao član bjelovarskog „Sokola“. Ubrzo je postao državni prvak i rekorder. Od 2004. svake je godine pobjeđivao na Otvorenom prvenstvu Hrvatske.

Od 2006. godine trenira s Ivanom Ivančićem, najboljim hrvatskim trenerom za bacačke discipline. Na Svjetskom dvoranskom prvenstvu u Švedskoj osvojio je srebrnu medalju. Na atletskom natjecanju u Rijeci postigao je svjetski rekord od 14.04 m u bacanju kugle za paraolimpijce. Bio je pritajeni favorit na Paraolimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine. Pobijedio je s novim svjetskim rekordom od 14.43 m, tako da je u 5 od 6 hitaca prebacio dotadašnji svjetski rekord.

Prvi je Hrvat koji je osvojio zlatnu medalju na paraolimpijskim igrama. U isto je vrijeme hrvatski paraolimpijac Branimir Budetić osvojio srebrnu medalju u bacanju koplja na susjednom borilištu.

Dobitnik je godišnje Državne nagrade za šprt “Franjo Bučar” za 2008. godinu i nagrade Ponos Hrvatske 2008. godine, jer je zbog svoje upornosti i izdržljivosti okrunjen zlatnom medaljom u Pekingu 2008. godine.

Osvojio je zlatnu medalju na Svjetskom prvenstvu u atletici za osobe s amputacijama, niskim rastom i u kolicima u indijskom gradu Bangaloreu bacivši kuglu 14,40 m.

Autor: Z.H./ Hina

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.