Logoraši položili vijenac za poginule branitelj i civile u Dalju

Dvadeset i šest godina je prošlo od napada na Policijsku postaju Dalj i tragične pogibije 20 policajaca, 15 pripadnika Zbora narodne garde i četiri pripadnika Civilne zaštite. U znak sjećanja na 1. kolovoza 1991. godine, danas je u Dalju održana svečanost obilježavanja obljetnice tog tragičnog  događaja.

Sjetimo se, tada su četnici uz pomoć tenkova jugoslavenske narodne armije 01.08.1991. zauzeli i okupirali ovo slavonsko mjesto. Hrvatske branitelje,pripadnike Zbora narodne garde i ministarstva unutarnjih poslova,poubijali i masakrirali. Drugi dio  hrvatskih branitelja s civilima završio je u logorima i zatvorima. U Dalju je bilo devet logora i zatvora.Jedan dio je bio pod kontrolom tadašnje Jugoslovenske narodne armije a drugi je držala  milicija četničke okupatorske vojske.Kroz te logore je prošlo više od tisuću logoraša,više od pedeset osoba je ubijeno a isto toliko se smatra nestalim.Premlaćivanja,razbojstva,pljačke bila su Daljska svakodnevica.U logorima danonoćno čuli su se samo jauci,krikovi,zapomaganja i pucnji.Život  Hrvata u vlastitoj državi nije vrijedio ništa.Od takozvanih domaćih četnika do raznih paravojnih pripadnika najrazličitijih četničkih formacija iz Srbije te rezervista tadašnje jugoslavenske narodne armije,svi su se iživljavali nad zarobljenicima.Vladalo je bezakonje,silovanja žena i djevojaka,premlaćivanje i ubojstva bez suda i dokaza. Oni koji su imali sreću,da budu razmijenjeni,često su bili osakaćeni,trajni teški invalidi a neki su neposredno poslije razmjene umrli od posljedica mučenja.Veliki broj ostalih ima problema s fizičkim i psihičkim zdravljem.

Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora Osječko-baranjske županije položilo je vijenac za poginule branitelje i civile ubijene u tome mjestu.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

D.B.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.