Imate oružje? Do 5. 12. morate policiju izvijestiti o svom liječniku

U slučaju da liječnika promijene, vlasnici oružja o tome su u roku od 60 dana dužni izvijestiti policiju. Onima koji to ne učine ukinut će se oružani list te oduzeti oružje

Nedavno izmijenjeni i dopunjeni Zakon o oružju donosi neke nove obaveze za građane koji posjeduju registrirano oružje. Vlasnici oružja tako su dužni do 5. prosinca ove godine obavijestiti policijsku upravu ili postaju o izabranom liječniku primarne zdravstvene zaštite, a u slučaju da liječnika promijene, o tome su u roku od 60 dana dužni izvijestiti policiju. Građanima koji to ne učine ukinut će se oružani list te oduzeti oružje.

Navedeno se odnosi na sve vlasnike oružja bez obzira je li im uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti za držanje i nošenje oružja važeće ili je isteklo. Podatak o izabranom liječniku primarne zdravstvene zaštite vlasnici oružja mogu dostavili nadležnoj policijskoj upravi osobno izjavom na zapisnik, pismom, faksom ili e-mailom.

Vlasnici oružja koji ne posjeduju uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti za držanje ili držanje i nošenje oružja, ili im je ono izdano prije 2007. godine, dužni su do 5. lipnja 2013. godine policijskoj upravi ili policijskoj postaji dostaviti novo uvjerenje, koje ne smije biti starije od tri mjeseca. Protiv građana koji to ne učine policija će podnijeli optužni prijedlog nadležnom sucu za prekršaje. Za navedeni prekršaj propisana je novčana kazna od 3.000 do 15.000 kuna i zaštitna mjera oduzimanja oružja i streljiva.

Građani koji posjeduju zračno oružje čija je kinetička energija 10,5 J ili veća ili je brzina projektila 200 m/s ili veća i kalibra većeg od 4,5 mm te oružje s tetivom čija je sila natega veća od 450 N dužni su posjedovanje takvog oružja prijaviti policijskoj upravi ili policijskoj postaji do 5. lipnja 2013. godine. Protiv građana koji ne prijave posjedovanje tog oružja policija će podnijeli optužni prijedlog nadležnom sucu za prekršaje. Za navedeni prekršaj propisana je novčana kazna od 5.000 do 15.000 kuna i zaštitna mjera oduzimanja oružja i streljiva.

Građani kojima je izdan oružni list za držanje oružja kao uspomene dužni su do 5. lipnja 2013. godine onesposobili oružje te ga zadržati ili predati oružje u korist Republike Hrvatske bez naknade. Građani mogu onesposobili oružje kod trgovačkog društva ili obrta koje se bave popravkom i prepravkom oružja, a kojima je MUP izdao odobrenje za obavljanje te djelatnosti. Za onesposobljeno oružje građanin dobiva potvrdu koju s oružnim listom za držanje oružja kao uspomene treba predati u policijsku upravu ili policijsku postaju radi odjave. Za predano oružje ne naplaćuje se upravna pristojba za odjavu oružja.

Večernji.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.